#18 Lopen op eh… gevoel

De training in het Amsterdamse Bos stond vandaag in het teken van lopen op gevoel én we kregen van alles te horen over voeding. Wat eet en drink je als je traint en voor, tijdens en na de marathon?

Dat lopen op gevoel, daar snap ik nog niet zoveel van. Eerst in zone 1 (joggen, zeg maar), dan in zone 2 (iets harder) en vervolgens in zone 3 (dan kun je nog net aan een beetje praten, maar geen hele gesprekken meer voeren). Als het goed is, loop je de marathon in zone 2/3. Dit heeft ook van alles te maken met je hartslag en binnenkort gaan we die ook een keertje tijdens de training meten. Ik heb daar zelf een tijdje geleden al een begin mee gemaakt, maar loop tegenwoordig zonder hartslagmeter. Dat is overigens ook de bedoeling van lopen op gevoel, als ik het goed heb begrepen. Naar je lichaam luisteren tijdens het hardlopen in plaats van naar allerlei apparaten kijken om te bepalen of je lekker loopt. Nu ben ik nogal van de gadgets, maar ik begrijp wel dat je goed naar je lichaam moet luisteren. Dat doe ik trouwens ook wel. Ik ben echt wel voorzichtig het aantal trainingen (en een beetje de afstand) aan het opvoeren, waarbij ik mijn lichaam in de gaten houd. Zo heb ik al twee keer de zondagse duurloop geskipt, omdat ik al op zaterdag getraind had. Dat doe ik morgen ook, maar hiermee raakt mijn schema nauwelijks in de war. Maandag is het Tweede Pinksterdag, dus kan ik mooi de 16 kilometer lopen die eigenlijk morgen op het programma staat.

hardloperskookboekDe training en voedingworkshop werden gegeven door bewegingswetenschapper (en marathonloper) Miriam van Reijen. Grappig hoe marathonlopers zich voorstellen (dat heb ik al vaker gehoord). ‘Ik ben Miriam en mijn PR is 2.41.’ Kennelijk is je snelste tijd nogal een ding in marathonland. Dat zal ik pas begrijpen als ik er eenmaal eentje (in een enigszins acceptabele tijd natuurlijk) volbracht heb. Misschien dat ik die tijd dan in de bio van dit blog kan zetten 😉

Het toeval wil dat ik onlangs het Hardloperskookboek heb gekocht. De auteur van dit kookboek is, jawel, 2.41-Miriam. Ze vertelde allemaal interessante dingen over voeding. Dat je fruit beter zo kunt eten dan het in de blender gooien, omdat de vezels dan stuk gaan. Deze vezels moeten juist een kolommetje vormen, zodat de andere voedingsstoffen van het fruit goed opgenomen kunnen worden in het lichaam. Ofzoiets… ik heb wel opgelet, maar niet alles opgeslagen. Daarom komt dat kookboek van pas! Ze vertelde ook van alles over het stapelen van eiwitten en koolydraten, de dag voor de wedstrijd. En dat chocomel heel goed is voor hardlopers. Lucky me!

7 km | totaal 155 km | 60,1 kg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s