Drie vragen aan … Milène Junius, burgemeester van Hellevoetsluis

Dinsdag vindt de laatste aflevering plaats van Burgemeester Undercover, een zesdelig programma van SBS6 waarin een burgemeester een probleem in de eigen gemeente onderzoekt. Milène Junius van Hellevoetsluis ging als maatschappelijk werkster op pad om inwoners bewust te maken van brandgevaar.

‘Ik was me bewust van het afbreukrisico’

1. Waarom heeft u meegedaan aan Burgemeester Undercover?

‘SBS6 vroeg of ik aan het programma wil meedoen en welk probleem ik dan undercover zou willen onderzoeken. Samen met de communicatieadviseurs heb ik grondig bekeken of het bij de stad past en bij mij en of we een relevante kwestie hadden die we onder de loep konden nemen. We hebben in Hellevoetsluis een aantal keer brand gehad in een seniorenwoning, dus brandveiligheid bij ouderen leek ons, nu ze langer zelfstandig wonen, een mooi onderwerp. Op deze manier komt het breed in de belangstelling, niet alleen voor onze eigen gemeente, maar ook elders in het land.
‘Ik heb vooraf met het college afgestemd dat ik aan het programma zou meedoen, maar verder hebben we het zo klein mogelijk gehouden omdat het natuurlijk wel een verrassing moet zijn.’

2. U was de eerste dag vermomd als maatschappelijk werkster en de tweede dag ging u als trainer van de brandweer mee met een brandoefening in een seniorencomplex. Hoe waren de reacties van de inwoners van Hellevoetsluis? Bent u herkend?

‘Haha, er zit één herkenningsmomentje in, maar verder kan ik er niet zo veel over zeggen omdat de uitzending nog moet plaatsvinden. Ik vond het heel spannend, je moet echt wel uit je comfortzone treden als je op deze manier op pad gaat. Je komt veel laagdrempeliger binnen als maatschappelijk werkster dan wanneer je dat als burgemeester doet. Je kunt op een heel andere manier met de inwoners spreken en als hulpverlener veel meer doorvragen. Het was heel interessant om te horen hoe bewust of niet-bewust men is van brandgevaar. Maar, nogmaals, hier kan ik verder niets over zeggen.’

3. Heeft u bij de montage nog voor de gemeente of voor uzelf onwelgevallige scènes laten knippen?

‘Dat mocht niet! De afspraak was dat wij geen veto mochten uitspreken over de beelden die uitgezonden worden. We hebben daarover vooraf goede gesprekken gevoerd met SBS6 en zij gaven ons vertrouwen dat het in goede handen was. Ik was me ervan bewust dat er een afbreukrisico kon ontstaan, zowel voor de stad als voor mezelf. Maar ik ben tevreden over het resultaat, hoewel ik alleen nog maar een ruwe versie heb gezien. Tijdens het draaien vroeg ik me wel af hoe ze er een programma van zouden maken. Je werkt heel hard en probeert de juiste vragen te stellen, maar je hebt geen idee hoe dat er op televisie uitziet.
‘Mocht er een tweede seizoen komen, zou ik andere burgemeesters zeker adviseren mee te doen. Daarbij moeten ze zich wel afvragen of het bij ze past. Het is een leuke manier om in je stad een onderwerp aan te kaarten. En om het gemeentebestuur dichter bij de inwoners te brengen.’

Verschenen in VNG Magazine, 9 november 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s