Mijmeren over samenwerking

Voor Jan Luteijn, nu nog burgemeester van Cromstrijen, is Fort Buitensluis de mooiste plek van zijn gemeente. Eerder was ik voor deze rubriek van VNG Magazine in Veenendaal, Utrecht, Zaltbommel, Urk, De Wolden, Doesburg en Noordwijkerhout.

De mooiste plek van burgemeester Jan Luteijn van Cromstrijen: Fort Buitensluis in Numansdorp

Foto: Martine Sprangers

Fort Buitensluis in Numansdorp is jarenlang verboden terrein geweest, met mystiek omgeven. Het was lange tijd van Defensie en tot voor kort werd er, tot ongenoegen van de omwonenden, geoefend met Apaches. Tot de gemeente Cromstrijen vorig jaar eigenaar werd van het fort, waarvandaan je prachtig uitzicht hebt op de Haringvlietbrug. ‘Fort Buitensluis is het enige element van de stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak in de Hoeksche Waard’, vertelt burgemeester Jan Luteijn terwijl we erbovenop staan. ‘Mooi dat het nu publiek domein is, dat openbaar toegankelijk wordt.’ Hoe het fort straks geëxploiteerd wordt, mag de nieuwe gemeenteraad beslissen. Vanwege de herindeling – Cromstrijen gaat 1 januari op in de gemeente Hoeksche Waard – waren er deze week verkiezingen.

Luteijn, in de jaren negentig gemeenteraadslid en wethouder namens de SGP in Werkendam, is onlangs als waarnemend burgemeester van het nabijgelegen Geertruidenberg aan de slag gegaan. ‘Dat maakt deze plek voor mij extra bijzonder’, zegt hij. ‘In Cromstrijen is dit fort het enige element van de Zuiderwaterlinie, maar in Geertruidenberg zijn veel meer elementen zichtbaar.’ Voor bestuurders is het volgens Luteijn een mooie plek om te mijmeren over kansen en verbindingen met het omliggende gebied. ‘Hoe komen we samen verder, daar kun je hier goed over nadenken.’

Verschenen in VNG Magazine, 23 november 2018

3 gedachtes over “Mijmeren over samenwerking

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s