BuitenBeeld: bestuurders over hun favoriete lokale kunstwerk

Voor de rubriek BuitenBeeld zetten we burgemeesters, wethouders en raadsleden op de foto bij een kunstwerk uit hun gemeente, die een speciale betekenis heeft. Deze rubriek verscheen in 2019 in VNG Magazine.

Klik op de foto’s voor een kort interview over de keuze van de bestuurder (link gaat naar de website van de VNG).

Ivar Manuel, portefeuillehouder Kunst en Cultuur van stadsdeel Amsterdam Oost, heeft er persoonlijk voor gezorgd dat De Vrijheid van de Gedachte van voormalig stadsbeeldhouwer Hildo Krop voor de stad behouden is gebleven. Foto: Martine Sprangers
Wethouder Berend Jan Bruggeman (Vitale Kernen) van Goeree-Overflakkee vindt de plaatsing van De Kaaijwerker van kunstenaar Joep Luijckx ‘een geslaagd voorbeeld van burgerparticipatie’. Foto: Martine Sprangers
Wethouder Robert van Asten (D66) van Den Haag loopt graag hard in de duinen waar ‘tussen zee en skyline’ Het Hemels Gewelf van de Amerikaan James Turrell te bewonderen is.
Foto: Martine Sprangers
Raadslid Kees Metz (Zaltbommel, Veranderen met Visie) heeft drie gootspoken, gevelstenen in de vorm van vleermuizen, laten maken door Jo Baudoin. Foto: Martine Sprangers
Raadslid Marco Oudshoorn (VVD) van Krimpenerwaard is trots op de zilverkunst in Schoonhoven, zoals de halve koffiepot van Jan van Nouhuis. Foto Martine Sprangers.
Nu het VNG Jaarcongres in 2019 in Barneveld plaatsvindt, vestigt raadslid Wilma Heijkoop (ChristenUnie) de aandacht graag op de kunstkippen – Kip Artistique – die her en der in de gemeente zijn te vinden. Foto: Martine Sprangers
Er waren vragen van raadslid Pieter Groot (De Wolden, Gemeentebelangen) voor nodig om ‘de wokkel’ – zoals De Ontmoeting van kunstenaar Ruud van de Wint in de volksmond heet – terug op zijn plek te krijgen in Ruinerwold. Foto: Martine Sprangers
Burgemeester Joerie Minses van Alphen-Chaam bij het beeld van de zegevierende wielrenner. Het kunstwerk van Ruud Ringers symboliseert de Acht van Chaam, het oudste wielercriterium van Nederland dat jaarlijks in de zomer plaatsvindt. Foto: Martine Sprangers
Burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten haalt bij het beeld Smokkelaar met Haan van Jürgen Ebert herinneringen op aan de tijd dat smokkelen in de grensstreek de normaalste zaak van de wereld was. Foto: Martine Sprangers
Het beeldenpark Een Zee van Staal (met op de foto een kunstwerk van Nico Betjes) is voor raadslid Mendes Stengs uit Beverwijk een symbolische plek. Hij werkt bij het op de achtergrond gelegen Tata Steel. Foto: Martine Sprangers
Burgemeester Jacques Niederer van Roosendaal laat ter ere van het 750-jarig bestaan van de stad herinneringen achter in een oude sok: kunstwerk D’Ouwe Sok van Léon Vermunt en Ruben van de Ven. Foto: Martine Sprangers
Ter nagedachtenis aan burgemeester Bert Swart liet de gemeente Westerkwartier een beeld plaatsen: Man met Hond van Kees Siegers. Op de foto wethouder Bert Nederveen voor wie dit om die reden een belangrijk kunstwerk is. Foto: Martine Sprangers
Het Zwolse raadslid Sonja Paauw (D66) moet altijd lachen als ze langs het kunstwerk Call Me van Arnoud Holleman loopt, een plaatje met telefoonnummer op de sokkel waarmee je Adam (het beeld van Rodin) kunt bellen. Foto: Martine Sprangers
Het voelt elke keer als thuiskomen wanneer raadslid Maayolein Goelema (CDA) langs Het Ketelhuisje – van Frank Bolink en Gerard Koopman – in Noordoostpolder rijdt.
Foto: Martine Sprangers
Raadslid Walther Hoosemans (Oosterhout, Gemeentebelangen), onderhoudt het dorpsplein van Dorst waar Man met Geit van beeldend kunstenaar Pierre van Leest staat.
Foto: Martine Sprangers
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s