Recensie: Vrouwen op het Binnenhof

Steeds meer vrouwen bevolken wereldwijd de parlementen. Gemiddeld ligt het percentage op iets meer dan 16 procent. Noorwegen heeft het grootste aantal vrouwelijke afgevaardigden: 37,9 procent. Maar ook Nederland scoort goed: 35,5 procent van de 225 Eerste en Tweede Kamerleden is vrouw. Volgens oud-parlementair journalist Wouke van Scherrenburg ga je echter pas echt iets merken van de invloed van vrouwen in de politiek als dit percentage minstens 50 procent is. ‘En dat gaan we nog meemaken!’ zei ze na afloop van de presentatie van haar boek Vrouwen op het Binnenhof waarvoor ze zestien politica interviewde.

Toch heeft Van Scherrenburg dit boek niet geschreven uit uitsluitend emancipatoir oogpunt. ‘De belangrijkste reden om deze zestien vrouwen te interviewen was mijn nieuwsgierigheid naar hun motieven om te werken in een omgeving waar de ego’s groot zijn,’ aldus de auteur in het voorwoord.
Stuk voor stuk zijn de politica’s van mening dat Den Haag een slangenkuil is. ‘Je moet hier keihard knokken’, aldus Anouschka van Miltenburg. ‘Het risico van een mes in je rug is altijd aanwezig. De grootste valkuil is net zo te worden, dat wil ik niet,’ vervolgt de VVD-politica. Femke Halsema (GroenLinks) is toen ze in 1998 in de Kamer kwam ‘door een diepe depressie gegaan, ook omdat ik absoluut niet wist hoe ik politiek moest bedrijven’. En PvdA’er Sharon Dijksma moest vier jaar eerder ‘alles op alles zetten om mijn kop boven water te houden’.
Over de verstandhouding tussen vrouwen onderling zijn de dames verdeeld. Volgens CDA-minister Agnes van Ardenne ‘kunnen sommige vrouwen je bondgenoot zijn’. Maar ze geeft toe meer vrienden bij andere fracties te hebben gehad dan in haar eigen club. ‘Iedereen in de fractie is een bedreiging, want je wilt blijven.’ VVD-Kamerlid Bibi de Vries kan ‘gemiddeld genomen wel met vrouwen overweg’. Maar tijdens het debat over eerwraak, vorig jaar, schaamde ze zich dood. ‘De vrouwelijke Kamerleden gunden elkaar het licht in de ogen niet.’ En waar Margot Kraneveldt (LPF) in haar fractie een vrouwelijk aanspreekpunt mist, vindt Nebahat Albayrak van de PvdA dat de gedachte dat de vrouwen in de Kamer elkaars concurrent zijn overheerst. ‘Het is een grote ratrace: wie staat er het meest in de vrouwenbladen en dat soort subtiele competities.’ Lousewies van der Laan (D66) staat hier lijnrecht tegenover: ‘Er is hier wel degelijk een club van solidaire vrouwen die elkaar iets gunnen.’

Openhartig
Met Vrouwen op het Binnenhof geeft Van Scherrenburg een aardig inkijkje in de hedendaagse parlementaire werkelijkheid. De zestien politica zijn erg openhartig. Over de worsteling tussen werk en privéleven bijvoorbeeld. ‘Peter, mijn man, is vorig jaar getroffen door een herseninfarct,’ vertelt VVD-minister Rita Verdonk. ‘Nu denk ik, had ik die periode niet veel meer thuis moeten zijn?’ Maar ook over hun politieke toekomst. Zo tekende Van Scherrenburg uit de mond van Marijke Vos op dat dit haar laatste termijn in de Kamer is. Als de Amsterdamse PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher van Wouter Bos een links college in de hoofdstad mag vormen, vertrekt Vos linea recta naar de hoofdstad. Hierover is ze de tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen heel duidelijk geweest. Maar dat Amsterdam Vos een jaar later weer kwijt kan raken, daarover heeft ze zich niet en public uitgelaten. Wel tegenover Van Scherrenburg: ‘Voorlopig wil ik eerst wethouder in Amsterdam worden.’ Om te vervolgen: ‘Als er later een ministerspost voor GroenLinks mogelijk is, zou ik dat een prachtige uitdaging vinden.’
Al met al een bijzonder lezenswaardig boekje. Enige kanttekening is de kwaliteit van de portretten van de zestien politica. Onder het mom van – en dat is, hoe cliché ook, voor vrouwen toch belangrijk – het oog wil ook wat, had hier wel wat meer aandacht aan besteed mogen worden. De drukkwaliteit van de foto’s haalt het niet bij de reportages die over het algemeen door de glossy vrouwenbladen worden gemaakt.

Verschenen in PM, 16 maart 2006

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s