Column: Lach

Aan media-aandacht geen gebrek. Niet alleen Binnenlands Bestuur wijdde vorige week een artikel aan de ‘Haagse Houdini’, zelfs landelijke dagbladen als NRC Handelsblad en de Volkskrant stonden uitgebreid stil bij de nieuwe functie van Roel Bekker, programmasecretaris-generaal voor vernieuwing van de rijksdienst, zoals het zo mooi heet.

Zo kom je nog eens iets te weten over een topambtenaar. Bekker is kennelijk een pietje precies, planmatig, geordend en perfectionistisch. Maar ook zelfverzekerd, introvert en geen mensenmens, wat dat ook moge betekenen. NRC bestempelt hem als ‘niet kleurrijk, maar wel slim, aardig, bedachtzaam en toegankelijk’.
En ja, voor wie het nog niet wist, Roel houdt van autootjes, maar dan wel in één bepaalde kleur en in één speciaal formaat. Bovendien loopt hij hard, minstens drie maal per week, en kijkt hij graag naar de Britse televisieserie Yes Minister.
Zit Bekker wel te wachten op al deze aandacht? Zelf probeert hij zo veel mogelijk uit the picture te blijven. Verzoeken tot interviews wijst hij meestal af. Een ambtenaar die in de krant het woord voert, het komt jammer genoeg nauwelijks voor. Ambtenaren zouden best eens wat vaker naar buiten mogen treden. Zij doen toch belangrijk werk en hebben de buitenwereld echt wel iets te vertellen. Natuurlijk is de ministeriële verantwoordelijkheid een punt van aandacht, maar daar valt wel een mouw aan te passen.
In een van de kranten roemt minister Hoogervorst, die tegelijk met Bekker op VWS zat, de ‘puinruimkwaliteiten’ van de SG. Da’s handig als hij straks 15.000 collega’s op straat moet zetten. Het is te hopen dat Bekker, die de enorme bezuinigingen op de rijksdienst vorig jaar nog als borrelpraat bestempelde, in de toekomst in de media verantwoording wil afleggen over het verloop van zijn project.
Dat zijn ego, toch, gestreeld wordt met alle media-aandacht die hij tot nu toe heeft gekregen, is duidelijk. Voor de fotograaf van NRC wil hij namelijk best poseren. In zijn nieuwe werkkamer op BZK, tussen de verhuisdozen, kijkt hij de camera in. Net wel, of net geen lach, een beetje er tussenin. Alsof hij, terwijl de foto genomen wordt, denkt aan de woorden van oud-minister Els Borst, die laatst tegen hem zei: ‘Gelukkig kun je na deze klus weg, want je gaat heel veel vijanden maken.’

Verschenen in PM, 26 april 2007

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s