Oud SG EZ in commissie Arbeidsparticipatie

De voormalig SG van Economische Zaken Jan Willem Oosterwijk gaat de komende maanden onderzoeken hoe meer mensen aan het werk te krijgen.

Vorige week heeft CDA-minister Donner van Sociale Zaken de commissie Arbeidsparticipatie geïnstalleerd. Onder leiding van TNT-topman Peter Bakker buigt een achttal deskundigen zich over de vraag hoe de arbeidsparticipatie in Nederland verhoogd kan worden naar 80 procent. Jan Willem Oosterwijk, voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken en thans voorzitter van het college van bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam, is een van de commissieleden. Hij laat weten ‘vereerd’ te zijn, maar ‘te zwijgen over de inhoud van de werkzaamheden totdat de commissie aan Donner heeft gerapporteerd’.
De commissie, die rond 1 juni met resultaten moet komen, kreeg deze maand uit onverwachte hoek advies: de huidige SG van Economische Zaken, Chris Buijink, riep in het economenblad ESB op tot het onderzoeken van de versoepeling van het ontslagrecht, in Den Haag inmiddels tot taboe-onderwerp bestempeld. Buijink: ‘Het is opmerkelijk dat in de discussie over het ontslagrecht onderbelicht is gebleven dat de hoge bescherming van zittende werknemers wel ten koste gaat van mensen die nu buitenspel staan.’ Oosterwijk, die toen hij SG was ook altijd het nieuwjaarsartikel in ESB schreef, vindt het ‘niet verwonderlijk’ dat zijn opvolger in het artikel aandacht besteedt aan de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt ‘nu je in diverse segmenten spanningen ziet ontstaan’. Buijink heeft de commissie ‘een aantal goede wenken meegeven’, vindt de oud-ambtenaar.

Naast Peter Bakker en Jan Willem Oosterwijk, hebben de volgende personen zitting in de commissie Arbeidsparticipatie: Lans Bovenberg (wetenschappelijk directeur Netspar), Peter Ester (hoogleraar sociologie en directeur Organisatie voor Strategisch Onderzoek), Rens de Groot (voorzitter raad van bestuur Centrum voor Werk en Inkomen), Saskia Klosse (hoogleraar sociaal recht), Dominic Schrijer (wethouder Rotterdam) en Anton Westerlaken (lid raad van bestuur Erasmus Medisch Centrum).

Verschenen in PM, 25 janauri 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s