Bellen met… Maarten Ruys (vertrekkend SG van SZW)

Zeer onverwachts maakte minister Donner bekend dat zijn hoogste ambtenaar, Maarten Ruys, na vijf jaar zijn functie neerlegt. Waarom stopt hij er nu al mee? PM belt met de vertrekkend secretaris-generaal.

Goedemiddag meneer Ruys, vertelt u eens, waarom legt u uw functie neer?
‘Ik ben vijf jaar SG geweest en werk al acht jaar op SZW. Het is tijd om nieuwe inspiratie op te doen en me te bezinnen op een volgende stap in mijn carrière.’

Loopt u al langer met dat idee rond?
‘In mijn hoofd ben ik er al een tijdje mee bezig. Ik heb erover gesproken met de minister en met iemand van BZK. Wat is wijs, wat is goed? Dat zijn toch vragen die je jezelf stelt.’

Er ligt geen conflict ten grondslag aan uw vertrek?
‘Nee, het is zonder enige twijfel van mij uitgegaan om mijn functie neer te leggen.’

U heeft een aantal jaar geleden op SZW het Nieuwe Werken geïntroduceerd. Dat werkt inmiddels?
‘Het Nieuwe Werken heeft langzamerhand zijn plek gekregen en is ingebed in het departement. Het is nog niet helemaal klaar, maar dat is het eigenlijk nooit.’

En toch vindt u dat u kunt vertrekken?
‘Met dit soort beslissingen is het eigenlijk altijd zo dat het juiste tijdstip niet bestaat.’

Waar bent u het meest trots op?
‘Dat we in 2006 zijn uitgeroepen tot beste werkgever in de non-profitsector. Ik ben niet zozeer trots op de prijs als wel op waar het voor stond. Dat mensen naar me toe komen en zeggen: “Goh, Maarten, dank je wel, ik heb het op die andere afdeling erg naar mijn zin.” Dat we mensen in beweging hebben gekregen op het departement, ja daar ben ik wel trots op.’

En wat had u anders willen aanpakken?
‘Ach, natuurlijk zijn er wel dingen mislukt, dat gebeurt zelfs bijna dagelijks. Zo vraag ik me af of we wel voldoende dwingend zijn geweest naar de leidinggevenden in de organisatie: hebben we hen snel genoeg weten te doordringen van de noodzaak van een andere manier van werken? Op sommige plekken hadden we wel iets harder kunnen lopen.’

Wat gaat u doen? Heeft u al iets anders op het oog?

‘Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik nog een groot aantal vakantiedagen heb die ik ga opnemen om mijn accu rustig op te laden. En ik ben me aan het oriënteren op een opleiding over leiderschap en zingeving.’

En daarna?
‘Daarna zie ik het wel, heb nog geen flauw idee. Ik moet zeggen dat ik dat best wel spannend vind, zelfs een beetje eng.’

Verschenen in PM, 8 februari 2008

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s