Rob de Vries: ‘Een bezoek aan de spelen moet wel functioneel zijn’

Nederland liep zich alvast warm in Peking om de Olympische Spelen van 2028 naar zich toe te trekken. Rob de Vries, programmamanager Rijksoverheid Olympisch Plan 2028, legt uit wat de bewindslieden en de topambtenaren van het rijk deden in China. ‘Het bleek dat de meeste mensen al op de hoogte waren van onze plannen voor de Spelen in 2028.’

Met zeven gouden, vijf zilveren en vier bronzen olympische plakken heeft Nederland het in China helemaal niet gek gedaan. Achter de schermen is flink gelobbyd om de meningen te peilen over de mogelijke kandidatuur van Nederland om de Spelen in 2028 te organiseren. Topambtenaar Rob de Vries blikt tevreden terug.

U bent twee weken in Peking geweest. Heeft u veel wedstrijden gezien?
‘Voor zover het qua afstand mogelijk was, hebben we alle sporten wel zo’n beetje gezien. Judo, schermen, baanwielrennen, zwemmen, hockey, waterpolo, bmx’en, roeien, beachvolleybal en atletiek.’

Wat was voor u het sportieve hoogtepunt?
‘Veel mensen zullen zeggen: de gouden medaille op het langeafstandszwemmen, maar helaas ben ik daar niet bij geweest. We waren toen bij de finale van de waterpolodames, vandaar dat dit voor mij het hoogtepunt is. Nederland kan weliswaar met de wereldtop meedoen, maar in de kwartfinale was Italië de tegenstander, de olympisch kampioen van vier jaar geleden. Het was een grote verrassing dat de dames deze wedstrijd wonnen. En vervolgens ook nog de halve finale en de finale.’

U zegt we, met wie hebt u de meeste wedstrijden gekeken?
‘Ik was vaak in de buurt van de staatssecretaris [Bussemaker, CC], hoewel ik ook een eigen programma had. Als delegatie van de Nederlandse overheid moet je je verspreiden zodat je bij zoveel mogelijk activiteiten aanwezig kunt zijn.’

Kon u overal zomaar naar binnen?
‘Ja, het mooie was dat ik een accreditatie had, waardoor ik alle venues op kon zonder dat ik er een kaartje voor nodig had. Daar kwam ik veel sportbestuurders uit allerlei landen tegen.’

U heeft dus goed kunnen lobbyen voor de Nederlandse zaak?
‘Het bleek dat de meeste mensen al op de hoogte waren van onze plannen voor de Spelen in 2028. Velen dachten zelfs dat we ons al gekandideerd hadden. Ik heb uitgelegd dat dat niet het geval is, maar dat we naarstig aan het onderzoeken zijn of we ons gaan kandideren.’

Een aantal bewindslieden heeft zijn gezicht laten zien. Staatssecretaris Bussemaker en premier Balkenende natuurlijk. En Jack de Vries in verband met de topsporters van Defensie.
‘Vergeet Gerda Verburg niet, de minister van Landbouw. Zij was in Hong Kong bij het paardensportevenement. De bewindslieden werden begeleid door een paar ambtenaren [zie kader, CC]. We hebben het wel beperkt gehouden, een bezoek aan de Spelen moet functioneel zijn.’

Funtioneel? Wat moest Verburg dan in Hong Kong?
‘Zij was daar in verband met de paardensport. Paardenfokkerij – is Nederland groot in – en dierenwelzijn zijn onderdeel van haar portefeuille. Bovendien is de paardenhandel een belangrijke economische sector. Ze combineerde het overigens met een werkbezoek aan Indonesië.’

Ook Geert van Maanen, de secretaris-generaal van VWS, was van de partij. Wat was zijn rol dan?
‘Hij was er een paar dagen om de staatssecretaris te begeleiden. Daarna kwam Bart Zijlstra, de nieuwe directeur Sport, en ging de SG weer naar huis. Datzelfde geldt voor de beide woordvoerders, zij wisselden elkaar ook af.’

Wat gaat er gebeuren nu u weer terug bent in Nederland?
‘We concentreren ons nu samen met NOC*NSF op het vormgeven van het plan van aanpak. Eind dit jaar wordt een beslissing genomen over het vervolgtraject.’

Welke rijksambtenaren brachten een bezoek aan de Olympische Spelen?

VWS
Geert van Maanen secretaris-generaal VWS
Rob de Vries programmamanager Rijksoverheid Olympisch Plan 2028
Bart Zijlstra directeur Sport
Peter de Klerk medewerker directie Sport
Pieter Idenburg woordvoerder
Annette Dijkstra woordvoerder

Algemene Zaken
Gerard van der Wulp directeur-generaal Rijksvoorlichtingsdienst
Karel van Oosterom raadadviseur Buitenland
Ard van Briemen adjunct-raadadviseur Sport

Defensie
Majoor Goede adjudant van de staatssecretaris
Sascha Louwhoff woordvoerder

LNV
Annemie Burger directeur-generaal
Henk de Jong plaatsvervangend directeur Internationale Zaken

Verschenen in PM, 12 september 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s