Rachid Guernaoui: ‘Lid zijn van de gemeenteraad is een grondrecht’

ICTU-ambtenaar Rachid Guernaoui neemt binnenkort plaats in de Haagse gemeenteraad voor D66. PM vraagt hem of dat wel kan, een ambtenaar in de politiek.

Heb je er lang over moeten nadenken toen je werd gevraagd de plek van Jan Brink in te nemen?
‘Nee, geen moment. Ik heb direct gezegd dat ik het wil doen. Ik heb altijd al lid van de gemeenteraad willen zijn. Zes jaar geleden was ik verkiesbaar en twee jaar geleden ook. Als nummer drie op de lijst was ik de eerste die in aanmerking kwam.’

Jouw voorganger stopt ermee omdat hij het niet meer kan combineren met zijn drukke baan en gezin. Gaat het jou wel lukken?
Ja, ik ga minder werken, 32 uur in plaats van 40. Daarnaast woon en werk ik in Den Haag, dat maakt het een stuk makkelijker. Ik ben helaas gescheiden en mijn kinderen wonen in het oosten van het land, ook dat scheelt.’

Maar valt het raadslidmaatschap wel te combineren met je baan als ambtenaar?‘Ja, natuurlijk. Lid zijn van de gemeenteraad is een grondrecht, ook voor een ambtenaar.’

Moet een ambtenaar dan niet neutraal zijn?
‘Wat ik in mijn werk bij ICTU doe, staat volledig los van de gemeenteraad. Daar gaat het over zaken die andere ambtenaren moeten doen. Ik neem de portefeuilles over van mijn voorganger. Een daarvan is ICT, daar weet ik natuurlijk veel van. Ik zal terughoudend zijn bij zaken waar ik in mijn werk bij betrokken ben, maar ik kan op dit moment geen enkel voorbeeld noemen waar die belangen elkaar zullen raken.’

In het blad re.Public zei de huidige voorzitter van Futur, het netwerk waar jij ook nog voorzitter van bent geweest, dat je als ambtenaar lid moet zijn van een politieke partij om hogerop te komen bij de overheid. Mee eens?
‘Nee! Niks moet. Je doet als ambtenaar gewoon goed je werk. Het is wel handig een politiek-bestuurlijke antenne te hebben, maar die krijg je niet alleen door lid te zijn van een politieke partij.’

Heeft het jou geholpen dat je actief lid bent van D66?
‘Dat weet ik niet, de afgelopen jaren was het eerder een nadeel. De partij stond er zo slecht voor, het ging niet goed.’

Inmiddels is D66 – in de peilingen althans – weer een beetje uit het dal gekropen. Heb je daar dan voordeel van?
‘Ik ben principieel tegen politieke benoemingen. Een ambtenaar moet zijn politieke overtuiging thuis laten als hij aan het werk is. Je moet het beleid uitvoeren, of dat nu PvdA-, CDA-, of VVD-beleid is.’

Verschenen in PM, 26 september 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s