Internet lonkt naar ambtenaar

Binnen een week tijd zijn maar liefst twee sociale netwerken ‘speciaal voor ambtenaren’ gelanceerd. LNV’er Davied van Berlo meldde zich aan en richtte zelf ook een netwerkcommunity op. ‘Vroeger organiseerde je een congres, nu doe je dat met een netwerksite.’

De strijd om de netwerkende ambtenaar is losgebarsten. VNU Media presenteerde begin oktober Overheidscircuit.nl: ‘een netwerk voor mensen die werken bij de overheid’. Daags daarna lanceerde concurrent Sdu Uitgevers tijdens een event in de Amsterdam Arena ‘een netwerk voor jonge hoogopgeleide ambtenaren’ gelieerd aan het blad re.Public.
LNV-ambtenaar Davied van Berlo meldde zich bij beide netwerken aan ‘om te kijken wat de ontwikkelingen zijn’, zo vertelt hij telefonisch terwijl hij de trein instapt. ‘Ik probeer zo’n beetje alles uit om te zien hoe het gebruikt kan worden.’ Zo is Van Berlo ook actief op populaire communities als Hyves, LinkedIn, Facebook en Twitter. Op het ministerie van LNV houdt hij zich bezig met de gevolgen van web 2.0 – interactieve toepassingen via internet – voor de relatie tussen overheid en burger en voor de manier van netwerken van het departement. Hiertoe lanceerde hij in juni de website Ambtenaar 2.0, die ook al een sociale component heeft. Ambtenaren kunnen hier – net als op Overheidscircuit.nl en rePublic.nl – een profiel aanmaken en met elkaar in contact treden. Volgens Van Berlo heeft zijn website echter een heel ander, ‘want niet-commercieel’, doel: ‘Ambtenaar 2.0 is een website van alle ambtenaren. Wij willen een discussie aangaan over de mogelijkheden van web 2.0 voor de overheid. Vroeger organiseerde je daartoe een congres, nu doe je dat met een netwerksite.’
Naast de twee nieuwe sociale netwerken voor ambtenaren en die van Van Berlo, zijn er op internet tal van ambtenarencommunities actief. Zo is er de hyve I ambtenaar met op moment van schrijven 2.704 leden. Ook rijkstrainees hebben zich op Hyves verenigd (226 leden), net als Jong VenW (181), het ministerie van Economische Zaken (130), BZK (96), de gemeente Den Haag (275) en het Jonge Ambtenaren Netwerk van de gemeente Amsterdam (82). Onder de paraplu van de professionele variant LinkedIn is eveneens een aantal groepen actief, zoals onder meer Verkeer en Waterstaat (38 leden), Defensie (451) en de Belastingdienst (206).

Verschenen in PM, 24 oktober 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s