Stientje van Veldhoven: ‘In Den Haag wordt het voor mij makkelijker’

Vier dagen werken in een leidinggevende functie is onmogelijk bij de Europese Commissie. Dat is een van de redenen dat Stientje van Veldhoven terugkeert naar Den Haag. ‘Het werkethos in Brussel is ouderwets.’

Europa/EZ – Gedetacheerd door het ministerie van Economische Zaken heeft Stientje van Veldhoven (35) de afgelopen jaren bij de Europese Commissie in Brussel gewerkt. Bij het directoraat-generaal Onderzoek hield ze zich als senior beleidsmedewerker bezig met onder meer de Lissabon-agenda en innovatie. ‘Op een gegeven moment heb je gevoelsmatig de limiet bereikt hoe lang je buiten EZ wilt werken,’ zegt Van Veldhoven. ‘Ik heb altijd gezegd dat ik graag terug wilde keren naar het departement voor een leidinggevende functie. Die heb ik nu gevonden.’

Met welke onderwerpen gaat u zich bezighouden?
‘Ik word clusterleider Zuidvleugel Randstad. In mijn portefeuille komen onder meer Den Haag Internationale Stad, Rotterdam Mainport en Delft.’

Heel anders dan waar u zich de afgelopen jaren mee heeft beziggehouden?
‘Totaal. Natuurlijk zijn de Lissabon-agenda en innovatie belangrijke onderdelen van mijn portefeuille, maar het gaat ook over tal van andere beleidsterreinen. Het is de bedoeling dat allemaal bij elkaar te brengen tot een coherent pakket. Daarnaast is het lijnmanagement nieuw voor me, daar kijk ik erg naar uit.’

Wat zal het grootste verschil zijn als u straks in Den Haag bent?
‘Dat ik weer in het Nederlands ga werken, zal even wennen zijn na al het Engels en Frans. Daarnaast moet je hier in Brussel in je interactie met collega’s rekening houden met allerlei culturele verschillen. Het lijkt me grappig straks weer tussen alleen maar Nederlanders rond te lopen. Dat neemt niet weg dat de internationale invalshoek heel belangrijk zal blijven in hetgeen ik doe. Ik zal de Europese dimensie in mijn werk integreren.’

Leeft Europa voldoende onder ambtenaren in Den Haag?
‘Op Economische Zaken is het daar niet slecht mee gesteld. Dat is echt verbeterd sinds het moment dat ik ben weggegaan, zo’n zes jaar geleden. Het is in Den Haag, zo weet ik nog uit die tijd, heel lastig je te onttrekken aan de waan van de dag. De directe realiteit voor een beleidsambtenaar is de Tweede Kamer. Dat laat minder ruimte over voor wat er daarbuiten gebeurt. Europa is echter mijn tweede natuur, dus ik hoop dat ik die reflex aan mijn nieuwe collega’s kan overbrengen.’

U bent medeoprichter van het Brussels-Nederlands Vrouwennetwerk. Gaat u zich ook in Den Haag hard maken voor de vrouwenzaak?
‘Dat ben ik wel van plan. Ik ben toevallig vorige week gevraagd te gaan helpen bij het opzetten van de Nederlandse tak van een wereldwijd netwerk voor vrouwen in leidinggevende posities. Elk jaar organiseren zij een wereldconferentie en over een paar jaar willen we die in Nederland houden.’

Zijn werk en zorg in Nederland beter te combineren dan in Brussel?
‘Jazeker! Ik ga straks vier dagen per week werken, net als mijn man. We vinden het belangrijk de zorg en de logistiek te delen, maar ook de lol van het opvoeden van onze twee kinderen. In Brussel mocht ik geen ouderschapsverlof opnemen, dus dat heb ik opgespaard en zet ik nu in. Voor mij zal het in Den Haag zeker makkelijker worden. In Brussel is het niet mogelijk een leidinggevende functie te vervullen in vier dagen. Het werkethos is er in die zin ouderwets.’

ONDER VOORBEHOUD

Misschien, heel misschien keert Stientje van Veldhoven toch niet terug naar Den Haag. Ze staat op nummer zes van de Europese kandidatenlijst voor D66. ‘Als ik met voorkeurstemmen gekozen zou worden, dan blijf ik, natuurlijk!’ Drie jaar geleden is Van Veldhoven lid geworden van D66. ‘Op het moment dat de partij er in de peilingen heel slecht voor stond.’ Ze vervolgt: ‘Het kon voor mij niet zo zijn dat de partij van de nuance, de partij van de redelijkheid, die zo pro-Europa is, zou verdwijnen.’ Haar grootste toegevoegde waarde voor de partij is het feit dat ze zoveel ervaring in Europa heeft, zo zegt ze zelf. ‘Ik heb een heel goed netwerk in Brussel, weet wat er de afgelopen jaren is gebeurd op het terrein van de Lissabon-agenda en wat eraan zit te komen. Ik zou een hele effectieve parlementariër kunnen zijn.’

Verschenen in PM, 29 mei 2009

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s