Ontpolderen

Een flinke domper voor het poldermodel, het spaaklopen van de onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers over de AOW-kwestie. FNV-chef Agnes Jongerius reageerde gisteren furieus toen ze via journalisten moest vernemen dat Bernhard Wientjes en de zijnen er gewoon geen zin meer in hadden. Ze schijnt de werkgevers ‘tuig van de richel’ te hebben genoemd. Dat zet de verhoudingen weer lekker op scherp.

Of iemand in Den Haag er überhaupt nog in geloofde dat er voor vandaag een akkoord zou worden bereikt, vraag ik me af. Werkgevers en bonden stonden de afgelopen dagen lijnrecht tegenover elkaar en lieten geen gelegenheid onbenut om de andere partij daarvan via radio, televisie of gedrukte media op de hoogte te stellen. Daaruit kun je opmaken dat het poldermodel zijn langste tijd gehad heeft. Vertrouwen in elkaar is immers essentieel als je samen tot een oplossing wilt komen. Minister Donner is de lachende derde: met vertraging van een half jaar is hij nu weer aan zet. Doorwerken tot 67 jaar dus. Daar heb je geen overlegmodel voor nodig: ontpolderen maar! Net als die polder in Zeeland waarover de Tweede Kamer vandaag opnieuw spreekt met Jan Peter Balkenende en Gerda Verburg, omdat zij een paar weken geleden onwel werd tijdens het debat. De Hedwigepolder onder water zetten? Een domper voor de polder, zo vinden de Zeeuwen, en dat is nog zacht uitgedrukt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s