Top VenW vertrekt

Na afloop van zijn allereerste werkbezoek als Deltacommissaris in spe spreekt PM even met Wim Kuijken, nu nog secretaris-generaal van Verkeer en Waterstaat.

U bent net met staatssecretaris Huizinga naar de Delflandse kust geweest. Hoe was dat?
‘Het is geweldig om in het veld waar ik straks ga werken te zijn. Ter Heijde is een van de zwakke schakels van onze kustlijn die worden hersteld. Dat is Nederland op zijn best. Al dat zand, die grijpers.’

Heel anders dan uw huidige baan, als SG op VenW?
‘Ja, dat wel. Maar vergis je niet. Ik zit nu echt niet alleen maar achter mijn bureau. Zeker eens per week leg ik een werkbezoek af, dus ik ben wel gewend om in het veld te komen.’

Hoe is het eigenlijk zo gekomen dat u bent uitverkozen om de nieuwe Deltacommissaris te worden?
‘De staatssecretaris is snel naar iemand op zoek gegaan omdat zowel Kamer als kabinet wilde dat er iemand benoemd zou worden voordat de nieuwe Deltawet in werking zou treden. Zij heeft een profiel opgesteld en zich breed georiënteerd. En ja, ze zit in een kamer tegenover me, dus op een gegeven moment kwam ik in beeld, haha. We zijn in gesprek geraakt en uiteindelijk zijn we tot overeenstemming gekomen.’

Hoe past uw nieuwe baan eigenlijk in de bestuurlijke organisatie?
‘Tineke Huizinga is de coördinerend staatssecretaris voor het Deltaprogramma. Bij haar ligt de politieke verantwoordelijkheid, ook voor mijn functioneren. Ik heb toegang tot alle ministers en ook tot de ministeriële stuurgroep die onder leiding van de minister-president staat. Daar kan ik ook zaken agenderen.’

Gaat u fysiek kantoor houden op Verkeer en Waterstaat?
‘Nee, ik ben niet van plan hier op VenW te gaan zitten. Ik zal veel contact hebben met Vrom en LNV en met organisaties in de regio. We zullen elders in Den Haag een onderkomen zoeken.’

Hoe groot wordt het team dat u gaat samenstellen?
‘Ik denk zelf aan een klein team. Ik wil vooral gebruik maken van alle bestaande organisaties en expertise. Er zullen zo’n tien tot vijftien personen worden gezocht. Daar wil ik zo snel mogelijk mee beginnen. Zodra mijn opvolger bij VenW bekend is, wil ik mijn werkzaamheden overdragen om me vervolgens op mijn nieuwe functie te gaan voorbereiden. Dan moeten we natuurlijk nog op zoek naar huisvesting en briefpapier laten maken enzo.’

Gelukkig is er tegenwoordig een rijkslogo, dus daar bent u snel uit.
‘Er moet natuurlijk nog wel een naam naast.’

Is de ABD al bezig met uw opvolging?
‘Ja, daar zijn ze vrijdag direct mee gestart. Bert Keijts [DG RWS, CC] gaat natuurlijk ook weg, dat is wel een toevallige samenloop van omstandigheden. Ik ben niet direct betrokken bij mijn opvolging, maar de minister vraagt wel mijn mening.’

Verschenen op PM.nl, 10 november 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s