Bijpraten met Bekker: ‘Het neurotische gehalte van ons landje is hoog’

Elke maand vertelt SG Roel Bekker (Vernieuwing Rijksdienst) hoe zijn programma ervoor staat. Hij is net terug uit Australië, dat net als Nederland de ambitie heeft de beste publieke sector van de wereld te krijgen.

Australiërs zijn een relaxed volk, die conclusie kan Roel Bekker na zijn werkbezoek aan ‘Down under’ wel trekken. ‘Iedereen is er aardig, niemand rijdt harder dan 110 kilometer per uur en je ziet nergens graffiti. Het is er goed toeven,’ aldus de SG. ‘Het lijkt ook wel of men er meer met grote zaken bezig is, ook wat de overheid betreft. Als je dan weer terug in Nederland bent en je hoort dat het alleen maar gaat over bonnetjes en hoeveel ambtenaren eruit kunnen, tja… dat valt dan wel weer even tegen. Het neurotische gehalte van ons landje is hoog, kun je wel stellen.’
Op een conferentie in Brisbane ontmoette de SG de Australische premier Kevin Rudd, die de ambitie heeft uitgesproken dat Australië de beste publieke sector ter wereld moet krijgen. Bekker vertelde dat de Nederlandse overheid die strijd graag aangaat. Vlak voor zijn vertrek naar Australië is daarvoor tijdens de jaarlijkse SG-conferentie een eerste aanzet gedaan. ‘Rudd heeft de uitdaging geaccepteerd,’ zegt Bekker lachend. In opdracht van de Australische premier voerde KPMG een vergelijkend onderzoek uit naar de prestaties van de publieke sector in acht landen. Op het gebied van dienstverlening scoort Australië uitermate goed, zo moet Bekker concluderen. ‘Men is daar goed bezig. Hier ook wel, alleen gaat het daar allemaal een tikje sneller en efficiënter.’ Omgekeerd kan Australië weer wat leren van de Nederlandse prestaties op het gebied van beleidsontwikkeling. ‘Dat hebben we goed op orde, zo bleek uit het KPMG-rapport,’ stelt Bekker tevreden vast.
De Australiërs zijn ook ‘stinkend jaloers’ op de Haagse strijd tegen de verkokering. ‘Departementen opereren er zeer autonoom,’ legt de SG uit. ‘De salarissen voor dezelfde functies op verschillende ministeries kunnen enorm uiteen lopen. Dat wij nu bezig zijn met een vereenvoudiging van het functiehuis, bekijken ze dan ook met bewondering.’ Toen Bekker in Australië zat, stemde de ministerraad in met een plan uit zijn koker: een nieuw functiegebouw voor de rijksoverheid waar de 30.000 verschillende functieomschrijvingen teruggebracht wordt tot maximaal 50. Doel van deze operatie is dat ambtenaren makkelijker van functie kunnen wisselen: meer flexibiliteit dus. Kritiek dat functies onherkenbaar zouden zijn, als ze zo breed geformuleerd worden, werpt Bekker ver van zich. ‘Het is eerder andersom. Ik zou me als ambtenaar geketend voelen door een zeer precieze functieomschrijving,’ aldus Bekker. ‘Dat de uitvoering ervan zorgvuldig moet gebeuren is natuurlijk evident. Maar het is mooi dat er nu een politiek besluit ligt om dit in gang te zetten.’

Verschenen in

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s