Digibieb

Vorige week opende minister Bussemaker van OCW de digibieb. Via bibliotheek.nl zijn ruim vijfduizend elektronische boeken te leen. Daags ervoor had ze de nieuwe bibliotheekwet naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen is nodig volgens Bussemaker omdat de oude wet nog uitging van een bibliotheek waar je alleen fysieke boeken kon lenen, terwijl je in de meeste biebs tegenwoordig voor veel meer terecht kunt. Koffie drinken, studeren, kranten lezen of zelfs een debat volgen.

De nieuwe wet regelt onder meer dat de bibliotheek een plek moet zijn waar mogelijkheden zijn om je te ontwikkelen en educatie op te doen en waar je kunt kennismaken met literatuur, kunst en cultuur. Tot groot verdriet van de Vereniging Openbare Bibliotheken en vele anderen is in de wet geen verplichting opgenomen voor gemeenten om een vestiging van de bibliotheek in stand te houden. Dit betekent dat gemeenten, in deze tijden van forse bezuinigingen, de keus kunnen maken: de bieb dicht of het zwembad sluiten.

Cijfers van het CBS ondersteunen de stelling dat bibliotheken (net als boekhandels) last hebben van de digitalisering. In 2005 waren er nog ruim 132 miljoen uitleningen per jaar, terwijl dit cijfer zeven jaar later nog maar op 92 miljoen ligt (2012). Het is dan ook goed dat de bieb met haar tijd meegaat en een digitaal filiaal heeft geopend. Dat elke gemeente verplicht een fysieke bibliotheek zou moeten hebben, is onzin. Voor veel activiteiten kun je nu al heel goed elders terecht, het café bijvoorbeeld, de universiteit of het theater.

Verschenen in SC, 30 januari 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s