Ook topambtenaren moeten flexibel worden

Als het nieuwe kabinet straks van start gaat, wil de Algemene Bestuursdienst (ABD) een team topmanagers hebben klaar staan, dat flexibel kan worden ingezet. Het zoeken is nu naar een kwartiermaker die dit voor elkaar gaat boksen. Judith Meulenbrug, plaatsvervangend DG van de ABD, licht het nieuwe programma TMG-Flex toe.

Om te beginnen de feiten. In de afgelopen tien jaar zijn er 122 SG’s en DG’s benoemd. 46 van hen zijn door het huidige kabinet voorgedragen (32 mannen en 14 vrouwen). De instroom op Topmananagementgroepniveau (TMG) bestaat voor 37 procent uit TMG-leden, 38 procent is doorgroei vanuit ABD-directeuren en een kwart van de kandidaten is afkomstig van buiten de rijksdienst. Omdat topmanagers voor zeven jaar worden benoemd, is het aantal vacatures tot en met 2012 goed te voorspellen. Dit jaar loopt van zes SG’s en DG’s de termijn af en de komende twee jaar moeten nog eens vijf topambtenaren op zoek naar een nieuwe baan. Voor deze elf TMG-vacatures is een groot aantal kandidaten beschikbaar, aangezien direct onder het topmanagementniveau genoeg ambitieuze ambtenaren zich warmlopen. De ABD onderzocht hoeveel ‘DG-abelen’, zoals het zo mooi heet, er de komende jaren zijn: dat zijn er ruim veertig. Tel daarbij het aantal huidige TMG’ers op wiens contract afloopt, plus de mogelijk instroom van buiten (die lastig te voorspellen is) en je komt op meer dan zestig potentieel geschikte kandidaten voor elf te vervullen functies.

Is het grote aantal kandidaten op topniveau de reden dat de ABD topmanagers flexibel wil kunnen inzetten?
Judith Meulenbrug: ‘Dat speelt natuurlijk wel mee, maar het gaat er vooral om dat we op dit niveau ook specifieke klussen hebben die niet 7 jaar, maar 1, 2 of 4 jaar duren. Denk aan het samengaan van de Informatie Beheer Groep en de Centrale Financiën Instellingen (CFI). dat is uitgemond in een nieuwe organisatie, de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Voormalig directeur-generaal Rob Kerstens heeft leiding gegeven aan deze grootschalige fusie en reorganisatie. Na de kabinetsformatie, als duidelijk is wat de beleidsprioriteiten van de komende jaren zijn, is er ongetwijfeld weer behoefte aan managers die een tijdelijke klus kunnen doen. Om bijvoorbeeld een fusie te begeleiden, of ergens een grote krimp in het apparaat tot stand te brengen.’

U bent op zoek naar een kwartiermaker die een team van tien flexibele topmanagers gaat samenstellen. Over welke kwaliteiten moet deze persoon beschikken?
‘Het moet een stevige topmanager zijn die ervaring heeft met dit soort werk. Ondernemend en een project op korte termijn kunnen doen. De kwartiermaker wordt overigens een meewerkend voorman. Nadat het team is samengesteld, zal hij of zij ook tijdelijke klussen moeten gaan doen.’

Dit programma lijkt een uitgelezen kans om topambtenaren op leeftijd nog even aan een baantje te helpen.
‘Het is absoluut een manier om managers met veel bestuurlijke ervaring aan het einde van hun loopbaan nog aan de rijksoverheid te binden, maar het is geen programma voor oudere DG’s. De tijdelijke klussen zijn spannend werk. Het is niet zo dat je even sigarenrokend je carrière uit kunt fietsen. Integendeel. Je moet juist nog de energie hebben zo’n klus aan te pakken en je netwerk in te zetten om er een succes van te maken.’

Van de in totaal 70 TMG-leden zijn er slechts 15 vrouw. Met het nieuwe programma wordt de doorstroom bevorderd. Zal dit ook meer vrouwen in de top kunnen opleveren?
‘Dat zou zomaar kunnen. De doorstroming van vrouwen is absoluut een aandachtspunt. Het gaat te langzaam, daar moeten we eerlijk in zijn. Het ministerie van OCW is altijd topscoorder geweest als het om vrouwen in de top gaat, maar de SG zei laatst dat hij wel attent moest blijven, anders daalt het percentage zomaar. Tegelijkertijd heeft Financiën net een vrouwelijke DG benoemd. Daar hebben ze nu twee vrouwen aan de top. Het kan dus wel.’

Verschenen in PM, 14 mei 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s