Donner stelt departementen deadline

Op Prinsjesdag weten we welke functies er zullen verdwijnen, zo verzekert minister Donner van BZK als hem om een reactie op het PM-onderzoek wordt gevraagd.

Zelf merkt minister Donner van BZK niet zoveel van de onrust op de werkvloer vanwege de ophanden zijnde bezuinigingen. ‘Maar begrijpelijk is het wel,’ aldus de bewindsman na afloop van een overleg in de Tweede Kamer over het uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst. ‘Zolang er grote getallen de ronde doen en niemand weet wat het voor hem of haar betekent, zal er onzekerheid zijn,’ zegt hij. Het is niet alleen in het belang van de ambtenaren dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de taakstelling, maar ook voor de overheid als werkgever, vervolgt de minister. ‘Anders gaat iedereen alvast uitkijken naar een andere baan en heb je straks minder ambtenaren over dan de bedoeling is.’

Op alle departementen wordt momenteel hard nagedacht over de implicatie van de bezuinigingen, ook op BZK. ‘Op mijn eigen departement zal een substantiële taakstelling plaatsvinden,’ verzekert Donner. Hoe de taakstelling precies wordt ingevuld, oftewel hoeveel en welke functies er zullen verdwijnen, wordt duidelijk op Prinsjesdag. ‘In de begroting voor 2012 zullen de departementen moeten aangeven hoe ze invulling gaan geven aan de bezuinigingen,’ aldus de bewindsman.

Heeft Donner nog een advies aan de ambtenaren die zich zorgen maken over hun toekomst bij de overheid? ‘Op dit moment is het verloren zorg. Men maakt zich druk over iets waarvan nog niet volkomen duidelijk is wat de consequenties zijn. Of zoals Vadertje Cats zei: “Men lijdt het meest van het lijden dat men vreest.” Ik begrijp dat het moeilijk is, maar men zal nog even moeten wachten op wat komen gaat.’

Verschenen in PM, 6 mei 2011

In het meinummer van PM Public Mission presenteerden we de enquêteresultaten, inclusief een reactie van minister Donner. Jan Bakker, directeur Financiën en Personeel van de gemeente Utrecht legt uit hoe zijn stad omgaat met de bezuinigingen en Lucas Lombaers, directeur Arbeidszaken Publieke Sector op het ministerie van BZK reageert op een aantal conclusies van het onderzoek. Ellen Feller van ROI geeft zes tips voor managers: hoe kunnen zij het beste omgaan met de onzekerheid op de werkvloer?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s