Lucas Lombaers (BZK): ‘Schep duidelijkheid, zo snel mogelijk!’

Als directeur Arbeidszaken Publieke Sector houdt Lucas Lombaers zich bezig met de ontwikkelingen op de overheidsarbeidsmarkt waar een miljoen Nederlanders werkzaam is (van onderwijzers tot rijksambtenaren). Een te realiseren bezuiniging van 6,5 miljard euro is niet mis, vindt hij, maar ambtelijke organisaties hebben wel vaker met dit bijltje gehakt.

Met interesse heeft Lucas Lombaers de onderzoeksresultaten tot zich genomen. Zo tussen Pasen en Koninginnedag heeft hij een volle agenda, maar hij maakt graag tijd om op de conclusies te reageren.

Een derde van de ambtenaren vreest voor zijn baan, zo blijkt uit het onderzoek. Schrikt u daarvan?
‘Nee, dit verrast me niet, eerlijk gezegd. Er zijn forse bezuinigingen aangekondigd die uiteindelijk moeten leiden tot een kleinere overheid. Tegelijkertijd denk ik dat het daadwerkelijke banenverlies niet zo groot is als het aantal ambtenaren dat voor zijn baan vreest.’

Hoe bedoelt u dat?
‘Er zullen de komende jaren flink wat ambtenaren afscheid nemen omdat ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Daar vang je al een en ander mee op. Daarnaast zullen veel mensen van werk naar werk geholpen moeten worden, wat uiteraard wel een goede organisatie vereist. Op verzoek van minister Donner is een programma opgesteld waarmee vooral wordt ingezet op regionale mobiliteit. De meeste mensen zoeken in eerste instantie toch een andere baan in de regio waar ze al werken. De kunst is te bekijken hoe je een ambtenaar van een gemeente de overstap kunt laten maken naar een rijkskantoor of een provincieambtenaar naar een woningbouwcorporatie, om maar iets te noemen.’

Uit het onderzoek blijkt dat de werksfeer negatief wordt beïnvloed door de onrust op de arbeidsmarkt. Merkt u daar iets van?
‘Natuurlijk merk je dat mensen onzeker zijn, vooral degenen met een tijdelijk contract. Een groot deel van hen is aan het solliciteren. Dat is logisch, maar ook jammer, want er zitten hele goede mensen tussen die je eigenlijk niet kwijt wilt. Het is vooral belangrijk dat snel duidelijkheid wordt gegeven over de bezuinigingsplannen. Er moeten keuzes gemaakt worden over de functies die moeten verdwijnen, maar ook over de manier waarop werkprocessen anders, lees: efficiënter, ingericht kunnen worden.’

Hoe lang duurt het nog voordat er overheidsbreed duidelijkheid is?
‘Dat verschilt per organisatieonderdeel. Hier in Den Haag heeft een aantal departementen al hele concrete ideeën, zoals Defensie en SZW. Ook voor de rijksdienst als geheel liggen er plannen. Bijvoorbeeld voor de oprichting van één Rijksincassobureau in plaats van de 110 diensten die dat doen, of de fusie van toezichthouders Consumentenautoriteit, NMa en Opta. Sommige steden hebben ook al precies uitgerekend wat ze gaan doen. De provincies lopen wat achter, maar dat is niet gek, aangezien daar net verkiezingen zijn geweest. De colleges worden nu geformeerd waarna de bezuinigingsplannen zullen volgen.’

Dit keer is er sprake van een wel heel fors bedrag dat op de publieke sector bezuinigd moet worden, toch bent u redelijk laconiek.
‘De 12.800 banen die het vorige kabinet wilde schrappen, vonden we toen ook fors. Vergeet niet dat de meeste ambtelijke organisaties flink wat ervaring hebben met reorganisatietrajecten, aangezien de start van een nieuw kabinet of college vaak gepaard gaat met een bezuinigingsplan.’

Onzekerheid en onrust hebben een lagere arbeidsproductiviteit tot gevolg, zo zegt hoogleraar Bram Steijn in reactie op het onderzoek. Bent u daar niet bang voor?
‘Als je snel duidelijkheid biedt over de plannen, dan valt het wel mee met de druk op de arbeidsproductiviteit, denk ik. Sterker nog, het kan juist een omgekeerd effect hebben. Voorafgaand aan een reorganisatie melden werknemers zich minder snel ziek en zullen hun beste beentje voorzetten. Ze willen laten zien welke toegevoegde waarde ze bieden.’

Verschenen in PM, 6 mei 2011

In het meinummer van PM Public Mission presenteerden we de enquêteresultaten, inclusief een reactie van minister Donner. Jan Bakker, directeur Financiën en Personeel van de gemeente Utrecht legt uit hoe zijn stad omgaat met de bezuinigingen en Lucas Lombaers, directeur Arbeidszaken Publieke Sector op het ministerie van BZK reageert op een aantal conclusies van het onderzoek. Ellen Feller van ROI geeft zes tips voor managers: hoe kunnen zij het beste omgaan met de onzekerheid op de werkvloer?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s