Google+, platform met potentie?

Sinds gisteravond hoor ik er ook bij. Bij de trendsetters die al hebben kunnen rondkijken op Google+, het nieuwe platform dat de concurrentie aangaat met sociale netwerksites als Facebook, LinkedIn en Twitter. Nou ja, zo’n voorloper ben ik nu ook weer niet. Volgens de Amerikaan Paul Allen, die bijhoudt hoeveel leden Google+ heeft, waren het er gisteren wereldwijd al zo’n 4,5 miljoen. Een calimero-aantal vergeleken met de driekwart miljard Facebookers, maar voor een dienst die nog geen twee weken bestaat, en dan ook nog in een testomgeving, doet Google het best goed.

Mijn eerste indruk? Google+ is een minimalistisch en strak vormgegeven omgeving waar alle (Google)-diensten in geïntegreerd zijn. Je kunt je netwerk indelen in kringen: vrienden, familie, kennissen, of zelf een kring bedenken, zoals ik heb gedaan met zakelijke contacten. Het mooie is dat je connecties niet zien in welke kring je ze zet, net zoals jij niet kunt zien waar vrienden jou indelen (wat dan wel weer jammer is). Je kunt dus prima iemand in de kring ‘vage kennissen’ plaatsen, zonder dat er lastige situaties ontstaan omdat diegene jou tot zijn ‘vriendenkring’ heeft toegelaten.
Via de knop ‘delen’ kun je eenvoudig je statusupdates wereldkundig maken waarbij je zelf bepaalt welke kring ze te zien krijgt. Geen gênante momenten meer met private tweets die eigenlijk alleen voor vrienden bedoeld zijn, maar doordat je ze op Twitter plaatst, ook door collega’s gelezen kunnen worden (‘Goh, was je zaterdag tot vijf uur ’s nachts in de Cooldown?’).
Het feit dat Google+ op een alles-in-één dashboard veel verschillende functionaliteiten combineert, maakt het tot een platform met potentie. De grootste bedreiging zit hem echter in de vraag of men wel zit te wachten op weer een nieuwe netwerksite. Het staat of valt bij de bereidheid zich bij Google+ aan te sluiten. Als het blijft bij de vier connecties die ik nu heb, valt er maar weinig te delen en te netwerken.
Google+ heeft het platform vandaag trouwens opengegooid. Mensen die lid zijn kunnen hun vrienden en kennissen uitnodigen. Ik heb er ook een paar te vergeven. De eerste vijf die op dit blog reageren, stuur ik een uitnodiging. Dan wordt het misschien nog wat met mijn zakelijke contactenkring.

Verschenen op de website van re.Public, 12 juli 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s