Chris Buijink, de enige SG die twittert

Deze zomer leidde een blog van wetenschapper Chris Aalberts tot een heftige discussie op rePublic.nl. Onder de titel ‘SG’s begrijpen sociale media beter dan hun ambtenaren’ probeerde hij duidelijk te maken dat topambtenaren niet twitteren omdat zij er het nut niet van in zien. ‘In lagere uitvoerende functies is er nauwelijks behoefte aan input van burgers, continue communicatie of vernieuwende ideeën. Zij hebben het druk met de uitvoering,’ meent Aalberts.‘En in de hoogste functies zit men al helemaal niet op sociale media te wachten.’ Het bewijs daarvoor, aldus Aalberts: slechts één secretaris-generaal twittert.

Die twitterende SG is Chris Buijink van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Zijn account is op 22 maart 2010 aangemaakt. Hij heeft inmiddels 1.787 volgers en heeft 2.372 updates de wereld in geslingerd, toch ruim vier tweets per dag. En, niet onbelangrijk, zijn Klout is 50, wat helemaal niet gek is. De SG twittert, meestal met zijn BlackBerry, vooral zakelijk over werkbezoeken en lunches, hij post af en toe een foto en retweet persberichten, van de rijksoverheid onder andere. Maar vanmorgen bracht Buijnk kennelijk een bezoekje aan de tandarts voordat hij via een wegomleiding door de regen naar Den Haag kwam. Dat weten we dan ook weer.
Dat Buijink de enige SG is die twittert, vind ik opmerkelijk. Ik denk niet dat het is, zoals Aalberts beweert, omdat topambtenaren er het nut niet van inzien. Volgens mij is het gewoon onwil en onkunde: ze hebben het te druk met de dagelijkse gang van zaken, het kost teveel tijd zich erin te verdiepen en ze zien twitteren als een medium voor de jonge generatie waar ze zelf niet aan mee hoeven te doen. Dat is onzin! Ambtenaren, en zeker die aan de top, moeten met hun tijd meegaan, zodat ze in elk geval weten wat er mogelijk is. Chris Buijink geeft het goede voorbeeld, maar hij is natuurlijk niet voor niets SG van Innovatie.

++++++++++++++
Vrijdag 7 oktober om 11.15 uur houdt @rePublicNieuws een twitterinterview met @ChrisBuijink. Waarom twittert hij, wat is het nut van sociale media voor de overheid en gaat hij proberen zijn collega-SG’s over de streep te trekken?
Heb jij een vraag die je de SG zou willen stellen? DM of e-mail ons. Het twitterinterview is aanstaande vrijdag te volgen via #dtvSG

Verschenen op re.Public.nl, 6 oktober 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s