Vertrouwen

De verhoudingen staan weer op scherp. VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes was bij Buitenhof nog niet uitgesproken of Geert Wilders liet van zich horen. ‘Ik krijg al buikpijn als ik naar Wientjes kijk, laat staan luister. Tv dus snel uit en lekker de zon in,’ twitterde de PVV-leider afgelopen zondagmiddag.

Ik kan me zo voorstellen dat Mark Rutte op dat moment even een scheldwoord moest inslikken. De onderhandelingen in het Catshuis over de te nemen bezuinigingsmaatregelen zijn inmiddels de vierde week ingegaan. Nu Hero Brinkman zich van de PVV-fractie heeft afgescheiden, wordt het er voor de premier niet makkelijker op. Als de gedoogonderhandelaar zich publiekelijk dan zo afzet tegen iemand die ook wel ‘de machtigste man van Nederland’ wordt genoemd, en met wiens mening in het Catshuis absoluut rekening wordt gehouden, moet enig chagrijn zich van Rutte meester hebben gemaakt.

De Nationale ombudsman constateert in zijn jaarverslag over 2011 een gebrek aan vertrouwen in de overheid en in de politiek. Er wordt in een conflict met burgers te snel naar wetten en regels gegrepen terwijl je met goede informatie en persoonlijk contact meer zou kunnen bereiken, zo vindt hij. Friederike de Raat bevroeg de ombudsman over zijn vorige week gepresenteerde jaarverslag. Het vertrouwen in parlement en regering is de afgelopen tien jaar met 10 procent gedaald, aldus een bezorgde Alex Brenninkmeijer. Maar liefst 93 procent van de burgers vindt dat politici welbewust meer beloven dan ze waarmaken, constateert hij. Het is zeer de vraag of wekenlang achter gesloten deuren onderhandelen het vertrouwen in overheid en politiek vergroot. Het wordt tijd dat de heren en dame het Catshuis verlaten en hun plannen aan de wereld kenbaar maken.

Dit hoofdredactioneel commentaar is verschenen in SC, 29 maart 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s