Simon Sibma: ‘We zijn niet alleen een boetefabriek’

Simon Sibma, de kersverse algemeen directeur van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), vindt dat zijn organisatie zich kan doorontwikkelen naar een coördinatie- en informatiecentrum binnen de strafrechtketen. Dat betekent vooral administreren ten behoeve van andere Justitie-organen. ‘Dan kan de rest van de keten zich bezighouden met boeven opsporen en opsluiten.’

 U bent op 1 februari in uw nieuwe functie begonnen en viel meteen met uw neus in de boter. De rechter heeft geoordeeld dat het CJIB geen administratiekosten meer in rekening mag brengen bij verkeersboetes. De overheid is tegen deze uitspraak in beroep gegaan. Kunt u uitleggen waarom?

‘Dit is een mooie illustratie van hoe dicht het CJIB bij de samenleving staat. Er wordt kritisch gekeken naar hoe wij ons werk als uitvoeringsorganisatie doen. We beseffen dat we verantwoording moeten afleggen. Er is al vaker tegen het in rekening brengen van administratiekosten geprocedeerd, met verschillende uitkomsten. Zolang er geen jurisprudentie op dit gebied is, voeren wij de wet gewoon uit. Verder kan ik inhoudelijk niet op de zaak ingaan, aangezien het nog onder de rechter is.’

De afgelopen jaren was u directeur van de BelastingTelefoon en maakte u deel uit van het managementteam van de Belastingdienst, een veel grotere uitvoeringsinstantie dan het CJIB. Vanwaar deze overstap?
‘Ik werkte al zes jaar als directeur bij de BelastingTelefoon en hoewel dat een heel bijzondere en mooie klus was – het is het grootste call center van Nederland – ga je op een gegeven moment toch nadenken over een volgende stap in je carrière. Deze vacature kwam langs en toen heb ik gesolliciteerd.’

Maar is het CJIB niet een veel kleinere organisatie, dus managementtechnisch gezien een minder grote uitdaging?
‘In volume is deze organisatie een stuk kleiner, dat klopt, maar als je kijkt naar de verantwoordelijkheden en de processen binnen het CJIB dan zijn die veel diverser en complexer van aard. De Belasting-Telefoon kent maar één proces, het telefonieproces, terwijl het CJIB meer verschillende werkzaamheden doet, van het innen van verkeersboetes en  criminele gelden tot het uitvoeren van incassotaken van alle andere overheden. Dit is eigenlijk een soort mini-Belasingdienst waar alles in eigen huis zit, van ict, het productieproces, een call center, tot de juridische afdeling. Het is meer een eigen winkel.’

Moet het CJIB eigenlijk veel bezuinigen?
‘Net als alle overheidsorganisaties moeten wij het met een aantal miljoenen minder doen. Maar bij een organisatie die de afgelopen jaren alleen maar gegroeid is, is dat best een opgave. Tegelijkertijd zie ik het ook maar als een kans om het CJIB klaar te stomen voor de toekomst. Ik zou graag een spilfunctie willen vervullen in de strafrechtketen. Dus niet meer alleen een boetefabriek zijn, maar fungeren als een coördinatie- en informatiecentrum. We zijn goed in administreren en informeren en dat wordt nu op veel verschillende plekken in de keten gedaan. Als wij dat ook voor anderen gaan doen, dan kan de rest van de keten zich bezighouden met boeven opsporen en opsluiten.’

Valt er veel winst te behalen als er meer gedigitaliseerd zou worden?
‘Jazeker, de Belastingdienst is daar bijvoorbeeld fors mee bezig. Bij Veiligheid en Justitie komt het ook op gang, maar er valt nog wel een slag te slaan. Je kunt veel geld besparen door administratieve processen anders in te richten en op een modernere manier te werken. Het CJIB is nog een hele papieren wereld, maar ik ben ervan overtuigd dat dit zal veranderen. Dat geldt trouwens niet alleen voor het administratieve proces, maar ook voor de “interne bureaucratie”. Dat moet beginnen aan de top. Ik werk bijna uitsluitend op mijn iPad en gebruik nauwelijks meer papier. Daarin heb ik een voorbeeldfunctie. Toevallig hebben we gisteren binnen het directieoverleg nog een discussie gevoerd over mobiel werken. Waar levert moderne apparatuur winst op en bij wie?’

++++++++

Simon Sibma (1960) studeerde fiscale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Direct na zijn studie ging hij aan de slag bij de Belastingdienst. De eerste vijf jaar als inspecteur om vervolgens via de functies van teamleider en hoofd van de afdeling ondernemingen op te klimmen naar directeur van de BelastingTelefoon. Afgelopen zomer solliciteerde hij bij het CJIB in Leeuwarden waar hij op 1 februari 2012 aan de slag is gegaan als algemeen directeur.

Verschenen in PM, 6 april 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s