Vloeibaar

Twee weken geleden schreef ik op deze plek dat de verkiezingscampagne nog maar nauwelijks van start was gegaan. Inmiddels weten we wel beter. Nu Rutte, Roemer en Wilders zich bij de karavaan hebben aangesloten, gaan we hectische weken tegemoet. Het RTL-premiersdebat van zondagavond was daarvan een voorbode. Rutte en Wilders vlogen elkaar in de haren over Europa en de hypotheekrenteaftrek. Roemer probeerde de premier uit zijn tent te lokken met de zorgmaatregelen die de VVD in petto heeft, maar faalde daarin jammerlijk.

Samsom keek er glimlachend naar. Doordat Buma en Pechtold van RTL niet aanwezig mochten zijn (wat op zijn minst dubieus is, maar dat terzijde) kon de PvdA’er zich in dit debat als redelijk alternatief voor de radicale flanken presenteren. De televisiekijkers wezen hem prompt als grote winnaar aan. Partijgenoot Plasterk twitterde meteen dat dit voor de PvdA weleens het keerpunt in de campagne zou kunnen zijn. We wachten het af.

In de tussentijd pluizen wij de verkiezingsprogramma’s uit, waarbij opvalt dat er veel in algemeenheden wordt gesproken. De partijen houden de kaarten voor de borst, zodat ze straks tijdens de formatie nog alle kanten op kunnen. Voor de kiezer brengt dat veel onzekerheid met zich mee. Want wordt de reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer vanaf 1 januari belast, of toch niet? Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft deze forensentax, een maatregel uit het Lenteakkoord, al opgenomen in het Belastingplan voor komend jaar. Het levert maar liefst een besparing van 1,3 miljard euro op, maar alle partijen noteren in het verkiezingsprogramma dat de onbelaste vergoeding blijft bestaan, of dat op zijn minst de OV-reizigers worden ontzien en de fiscale maatregel alleen automobilisten treft. Op pagina 7 leest u meer over de mobiliteits- en milieumaatregelen uit de verkiezingsprogramma’s.

Dat onder verkiezingsdruk alles vloeibaar wordt, bleek ook al uit de discussie rondom de langstudeerboete. Een wet van staatssecretaris Halbe Zijlstra (OCW), die vorig jaar in het parlement is behandeld en op 1 september in werking zou treden. Totdat Buma tijdens een debat op de Universiteit Utrecht zijn steun aan de maatregel introk en er ineens een Kamermeerderheid tegen de langstudeerboete is. Voor studenten levert het vooralsnog niets op, de wet kan niet op stel en sprong worden ingetrokken. Maar een nieuwe coalitie kan straks natuurlijk besluiten de maatregel ongedaan te maken. Het is te hopen dat de verkiezingsuitslag zodanig is, dat de formatie niet al te lang duurt en we snel zekerheid hebben over waar we komend jaar aan toe zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s