Doorbijten

Heeft u er al genoeg van? Al die politici die de hele dag televisie, radio, kranten en sociale media domineren. Ik volg het nauwgezet en met veel interesse, maar zal toch blij zijn als we volgende week naar de stembus mogen. De campagne heeft in feite niet zo heel lang geduurd, maar knalt er – waarschijnlijk juist vanwege die korte periode – wel in volle hevigheid in. Zaterdag zat ik een beetje te internetten en via mijn timeline op Twitter kon ik precies zien waar de politieke kopstukken aan het campagne voeren waren. Rutte deed Tilburg en Breda aan, Roemer was in hometown Boxmeer en Samsom deelde rode rozen uit in Amsterdam. Zondagochtend zat de SP-voorman alweer fris en fruitig bij Eva Jinek op de bank en Sap en Samsom kregen rond het middaguur het Buitenhoftribunaal tegenover zich. Wat ze beiden overigens prima deden.

Officieel zou de Kamer deze week terugkomen van zomerreces, maar dat gaat dit keer moeiteloos over in het verkiezingsreces. Op interessante parlementaire debatten over beoogde wet- en regelgeving is het dus nog even wachten. Pas na Prinsjesdag komt de Kamer bijeen, de verenigde vergadering van Eerste en Tweede Kamer op de derde dinsdag van september zelf buiten beschouwing gelaten. Donderdag 20 september wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd en daarna kan het politieke handwerk met plenaire debatten, AO’s, notaoverleggen, begrotingsbehandelingen en Kamervragen weer aanvangen.
Een van de eerste taken van de Kamer is dat ze het initiatief neemt voor de formatie. Eerder dit jaar is, op voorstel van Schouw en Van der Ham (beiden D66) het Reglement van Orde aangepast, waardoor de Koningin in deze fase buitenspel is gezet. Binnen een week na de installatie debatteert het nieuwe parlement over de verkiezingsuitslag. Het formuleert de (in)-formatieopdracht en wijst, als het goed is, een informateur aan. Tegenstanders van deze wijziging vrezen chaos: ze verwachten dat er in de achterkamertjes van alles bekonkeld gaat worden over het formatieproces. Ik ben benieuwd hoe dat afloopt.

Maar eerst maken we ons op voor 12 september. We bijten nog even door en volgen de campagne op de voet. Vandaag en morgen brengen we deel 3 en 4 van onze serie over de verkiezingsprogramma’s. Redacteur Rutger van den Dikkenberg keek naar alle maatregelen over arbeidsmarkt en sociale zekerheid en ikzelf bestudeerde de plannen voor het openbaar bestuur. De volgende SC komt direct na de verkiezingen uit, dus we zullen u na dit nummer er niet meer mee lastig vallen. Kan de Kamer weer gewoon aan de slag met wetten en regels. En wij ook.

Verschenen in SC, 6 september 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s