Spannend

BAM! Wat een verrassing was het toen gisteravond om negen uur de ‘voorlopige prognose’ werd bekendgemaakt. Ook Ferry Mingelen was er een beetje beduusd van. VVD en PvdA wonnen elk tien zetels ten opzichte van twee jaar geleden. Tien zetels! Daarmee hebben ze samen een meerderheid in de Tweede Kamer. Wie had dat gedacht? Zelfs de peilers zaten er flink naast.

Ik bracht de uitslagenavond door in gezelschap van vrienden. Met een beamer projecteerden we het televisiebeeld groot op de muur, alsof het een WK-voetbalfinale betrof. Politiek gezien kleurden we paars(-plus). Er waren twee VVD’ers, een paar PvdA’ers, een stuk of vier D66-stemmers en één die het vakje van GroenLinks had roodgekleurd. Hoe meer uitslagen Herman de Schermman bekendmaakte, hoe dieper ze onder tafel verdween. Ach, die arme Jolande Sap. Ze houdt maar drie zetels over en haar positie staat inmiddels ter discussie. In Amsterdam is de grachtengordelpartij nu zelfs kleiner dan de PVV, wat mooi te zien is op een speciale pagina van Google.

Met een biertje in de ene en een telefoon in de andere hand volgden we de – retespannende – uitslagenavond. Twitter geeft zo’n event toch een extra dimensie. Van een grappige variant op de VVD-verkiezingsposter en allerlei speculaties over wat de kiezer met deze uitslag wil zeggen tot commentaar op de merkwaardige muziekkeuze van De Grote Winnaar. Want zeg nu zelf, Viva la Vidais een heerlijk meeslepend nummer van Coldplay, maar ik kan me niet voorstellen dat het VVD-campagneteam echt goed naar de tekst heeft geluisterd (…never an honest word, and that was when I ruled the world).

Dat de twee grootste partijen nog een stuk groter worden dan alle peilingen hadden voorspeld, betekent dat meer kandidaat-Kamerleden al zeker zijn van een zetel. Vlak voor de zomer schreef ik nog in PM dat Marit Maij, jawel dochter van én ambtenaar op Buitenlandse Zaken, ‘vanwege haar kansloze 38e positie op de PvdA-lijst haar loopbaan als afdelingshoofd Consulaire Zaken en Migratiebeleid hoogstwaarschijnlijk zou moeten voortzetten’. In huize-Maij zal gisteren een gejuich zijn opgegaan en daar had ze bij haar kandidaatstelling niet op gerekend, vermoed ik. Het is overigens nog wel even afwachten. Op de definitieve kandidatenlijst staat ze op de 40e plek, dus de PvdA moet wel plaatsnemen in het kabinet wil er een plek vrijkomen voor Maij.

Buitenlandse Zaken is sowieso goed vertegenwoordigd op de kandidatenlijsten. Nummer 32 Ockje Tellegen, die we deze zomer interviewden, komt nu met gemak in de VVD-fractie, net als Foort van Oosten, de nummer 33 van de liberalen en tot 2011 werkzaam als advocaat op BZ. Zelfs diplomaat Sjoerd Sjoerdsma, onze vertegenwoordiger in Ramallah, kan zijn koffers pakken en naar Den Haag verhuizen. Zijn 11e plek op de lijst van D66 is genoeg voor een zetel. Voor voormalig Jonge Ambtenaar van het Jaar en D66-Kamerlid Wassila Hachchi breken spannende dagen aan. Ze staat op nummer 12 en dat zou net genoeg zijn. Ware het niet dat ze de hete adem in de nek voelt van Fatma Koser Kaya, die het al eerder is gelukt met voorkeursstemmen in de Kamer te komen. Maar als D66 in het kabinet terechtkomt, zal Hachchi het ruimschoots halen. Fingers crossed voor het Kamerlid dat het beste voor heeft met de jonge ambtenaar.

Dit blog verscheen op 13 september 2012 op re.Public

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s