Houdt de nullijn stand in het regeerakkoord?

Over de publieke sector staat eigenlijk niets nieuws in de begroting van het ministerie van BZK, die afgelopen dinsdag op Prinsjesdag werd gepresenteerd. Ook in 2013 geldt de nullijn voor ambtenaren, zoals de vijf partijen van de zogeheten Kunduzcoalitie dit voorjaar overeenkwamen. De vraag is of deze bezuinigingsmaatregel standhoudt in een nieuw regeerakkoord.

Het begrotingsakkoord dat dit voorjaar door samenwerking tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie tot stand kwam, heeft als basis gediend voor de Miljoenennota, die minister De Jager van Financiën dinsdag presenteerde. Het bevriezen van de ambtenarensalarissen in 2011, 2012 én 2013 is een van de maatregelen waarmee het kabinet  1,6 miljard euro wil besparen. Maar of deze bezuiniging standhoudt in een nieuw regeerakkoord is nog de vraag. De PvdA pleit in haar verkiezingsprogramma voor het schrappen van de nullijn in 2013, terwijl de VVD er liever nog een jaartje aan vastplakt om in 2017 een extra besparing van 1 miljard euro in te kunnen boeken.

In de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s concludeerde het Centraal Planbureau deze zomer dat het langer bevriezen van de ambtenarensalarissen ‘geen structureel effect’ oplevert.  Sterker nog, een nullijn levert, aldus het CPB ‘alleen een tijdelijke besparing op’. In het rapport Kennis in Kaart stelt het CPB: ‘Er zal een inhaaleffect optreden, omdat de arbeidsmarkt een markt is waar lonen als gevolg van vraag en aanbod tot stand komen. ‘

Hoewel de PvdA het CPB aan haar zijde heeft, is het nog maar de vraag of het lukt de nullijn voor 2013 te schrappen. Er moet dan immers een andere bezuiniging worden gevonden en we hebben met de langstudeerboete gezien dat dit niet zo gemakkelijk is.

Verschenen op PM.nl, 20 september 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s