Kamer uit de startblokken

De nieuwe Tweede Kamer is van start gegaan en de portefeuilles zijn verdeeld. Welke parlementariërs houden zich de komende jaren bezig met ambtenarenzaken?

Voor vrijwel alle woordvoerders is de overheidsportefeuille nieuw. Alleen Ronald van Raak(SP) en Pierre Heijnen (PvdA) kunnen bogen op eerdere ervaring met dit onderwerp. Ook deze kabinetsperiode zullen zich met het openbaar bestuur bezighouden. Heijnen beperkt zich tot de rijksoverheid, de decentrale overheden komen bij de sociaaldemocraten voor rekening van nieuwkomer Manon Fokke, de nummer 32  van de PvdA. Fokke was voorheen werkzaam als griffier van de Universiteitsraad van de Universiteit Maastricht en fractievoorzitter in die gemeente.

Voor de VVD zal Pieter Litjens het woord voeren over het openbaar bestuur, waarmee hij zelf veel ervaring heeft. Hij is ambtenaar geweest bij de gemeente Amsterdam en daarna wethouder van het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Voor hij de Kamer in kwam was Litjens burgemeester in Aalsmeer.

Het CDA heeft Madeleine van Toorenburg naar voren geschoven om zich met ambtenarenzaken bezig te houden. Nu de fractie nog maar dertien zetels in het parlement heeft, houdt de woordvoerder binnenlandse zaken zich ook bezig met het openbaar bestuur. Voor Van Toorenburg, die vanaf 2007 in de Kamer zit, is het een nieuwe portefeuille. De afgelopen jaren hield ze zich vooral bezig met justitie en asielzaken.

Met het vertrek van Fatma Koser Kaya, die vanwege de dertiende plaats op de lijst net buiten de D66-fractie is gevallen, neemt Gerard Schouw de ambtenarenportefeuille over. Hij zal het debat over de initiatiefwet van Koser Kaya, de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren, ongetwijfeld voortzetten. Dit werd na de val van het kabinet-Rutte op de lange baan geschoven.

Bij GroenLinks zal voormalig ambtenaar Bram van Ojik zich gaan bezighouden met het openbaar bestuur. Voordat hij de Kamer in kwam, werkte Van Ojik op het ministerie van Buitenlandse Zaken als directeur Sociale Ontwikkeling. In de jaren negentig was Van Ojik overigens ook al een jaartje lid van de Tweede Kamer.

Gert-Jan Segers heeft bij de ChristenUnie de overheidsportefeuille toebedeeld gekregen. Segers was tot voor kort directeur van het wetenschappelijk instituut van de partij. Roelof Bisschop zal het woord over ambtenarenzaken voeren voor de SGP. Bisschop was locatiedirecteur bij het Wartburg College en heeft ruimschoots ervaring opgedaan in het lokale bestuur als gemeenteraadslid in Veenendaal en lid van de Provinciale Staten van Utrecht. Bij de PVV neemt Martin Bosma het dossier binnenlandse zaken voor rekening, Norbert Klein doet dat voor 50Plus.

Over drie weken staat het eerste grote debat op de agenda. Op 30 en 31 oktober debatteren de woordvoerders met minister Spies over de BZK-begroting van 2013.

Verschenen op PM, 3 oktober 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s