De spindoctors van Rutte II

Maandag stond het nieuwe kabinet op het bordes bij Koningin Beatrix. Alle bewindslieden, ook de staatssecretarissen, nemen naar het departement een eigen politiek assistent mee. Meestal zijn ze afkomstig uit de partij, slechts een paar PA’s waren al ambtenaar op het ministerie. Wie zijn de spindoctors van de nieuwe bewindspersonen uit het kabinet-Rutte II?

Minister-president Rutte blijft – ook in het nieuwe kabinet –  koersen op de adviezen van Annelies Pleyte. Als politiek assistent stond Pleyte de VVD-leider al bij tijdens zijn eerste premierschap, daar gaf ze destijds haar baan als ambtelijk secretaris van de VVD-fractie in de Tweede Kamer voor op. Eerder was ze al PA van Hans Hoogervorst, minister van VWS in het kabinet Balkenende-II.

Sophie Hermans wordt de nieuwe PA van Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst. Hermans geeft hiervoor haar baan als programmamanager bij De Publieke Zaak – een platform gericht op maatschappelijke vernieuwing – op. Vanuit deze functie was zij nauw betrokken bij The Fact Club, een project gericht op het houden van het publieke debat gebaseerd op feiten. Hiervoor was ze werkzaam als adviseur voor het strategisch adviesbureau Andersson Elffers Felix.
Wie minister Plasterk aanstelt als PA is nog niet bekend.

Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, wordt bijgestaan door Liesbeth Koenen. Haar stage bij de Pvda beviel blijkbaar goed: in 2006 ging ze na het behalen van haar master American Studies als publieksvoorlichter aan de slag voor de sociaal-democraten. Al snel werd Koenen beleidsmedewerker en adviseerde ze de partij over zaken uiteenlopend van onderwijs en zorg tot buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking. Kennis die Koenen in haar nieuwe functie ook goed van pas zal komen.
Voormalig PvdA-partijvoorzitter Lilianne Ploumen krijgt in het kabinet de nieuwe post van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zij rekent op de steun van Simone van Geest. Geen grote verrassing, als woordvoerder van het landelijke PvdA-bestuur werkte Van Geest al nauw samen met Ploumen. Eerder werkte Van Geest als journalist. Ook was ze voorzitter van de LSVb in de jaren negentig, hiermee verwierf ze al enige bekendheid ten tijde van de heftige studentenprotesten.

De eerste vrouwelijke minister van het ministerie van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, vertrouwt op de adviezen van Liesje Schreinemacher. De twee kennen elkaar goed: Schreinemacher stond de VVD-politica de afgelopen jaren bij als persoonlijk assistent in de Tweede Kamer. Eerder werkte ze op de afdeling Voorlichting van de liberale fractie, ook was Schreinemacher trainee op de internationale persafdeling van de Verenigde Naties in New York.

De politiek assistent van minister Kamp verhuist mee van Sociale naar Economische Zaken. Bente Becker begon als PA van Kamp toen hij in oktober 2010 minister van SZW werd. Eerder was ze fractiemedewerker van de VVD in de Tweede Kamer. Becker is een van de zogeheten ‘twintigers’ van de VVD, een club talentvolle, politiek actieve jongeren, die worden gezien als ‘de toekomst van de VVD’.

Co Verdaas, de staatssecretaris op het ministerie van EZ, neemt een van zijn medewerkers van de provincie Gelderland mee naar Den Haag. Stijn Verbruggen trad sinds 2009 op als woordvoerder van onder andere gedeputeerde Verdaas. Eerder was Verbruggen werkzaam als beleidsmedewerker en later persvoorlichter bij de fractie van de PvdA in de Tweede Kamer. Hij is ook gemeenteraadslid voor de sociaaldemocraten in Nijmegen.

De politiek assistent van de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft ruime ervaring in Den Haag. Sherlo Esajas was al eens PA, toen Sharon Dijksma staatssecretaris van OCW was in het kabinet-Balkenende IV. Daarvoor was hij in de Tweede Kamer persvoorlichter van Wouter Bos. De afgelopen jaren was Esajas werkzaam als communicatieadviseur en lobbyist bij Dröge en Van Drimmelen.
Martijn Schut blijft aan als politiek assistent van staatssecretaris Frans Weekers van Financiën, een functie die hij sinds oktober 2010 vervult. Daarvoor was Schut beleidsmedewerker voor de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

Rolinde Weide blijft de PA van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Weide werkte tot oktober 2010, toen Schultz minister werd in Rutte I, op het ministerie van Vrom als politiek bestuurlijk beleidsadviseur milieu en klimaat en eerder als senior adviseur wonen. Ze begon haar loopbaan in 1997 als assistent van VVD-Kamerlid Pieter Hofstra en was voordat ze ambtenaar op Vrom werd adviseur Verkeer en Waterstaat van de Tweede Kamerfractie.
De grote onbekende op het Binnenhof, staatssecretaris van IenM Wilma Mansveld, heeft Bart Pierik aangetrokken als haar politiek assistent. Hij was de afgelopen vier jaar werkzaam als beleidsmedewerker voor de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, op de onderwerpen hoger onderwijs, kunst en cultuur.

Minister van OCW Jet Bussemaker heeft een PA met ervaring aangesteld. Jeroen van Berkel was eerder politiek assistent van Ahmed Aboutaleb. Zowel ten tijde van zijn wethouderschap in Amsterdam als gedurende de bijna drie jaar dat hij staatssecretaris Sociale Zaken was. Voordat hij naar OCW ging werkte Van Berkel bij public affairs-bureau IvCB. Hij is ook trainer en coach op het gebied van politieke sensitiviteit.
Sander Dekker, voormalig wethouder en nu staatssecretaris van OCW, heeft PA Herman van Hunnik overgenomen van zijn voorganger Halbe Zijlstra. Eerder was Van Hunnik beleidsmedewerker voor de VVD in de Tweede Kamer en bij de gemeenteraadsfractie van Utrecht.

Julia Wouters was al jarenlang PA van wethouder Asscher in Amsterdam en volgt hem naar Den Haag, waar hij vicepremier en minister van Sociale Zaken is. Naar verluidt heeft ze bedongen dat ze elke ochtend met hem mee mag in de dienstauto.
Staatssecretaris Klijnsma van SZW heeft een oude bekende gevraagd als haar politiek assistent. Leon Noorlander vervulde die functie al toen ze staatssecretaris was in het kabinet Balkenende-IV. Tijdens Rutte I werkte hij voor de vakcentrale FNV als adviseur sociale en economische zaken. Noorlander begon zijn werkzame carrière op het ministerie van Economische Zaken.

De bewindspersonen van Veiligheid en Justitie blijven op hun post en behouden hun politiek assistenten. Ingrid Michon-Derkzen is PA van minister Opstelten sinds hij minister werd in het eerste kabinet-Rutte. Anders dan de meeste PA’s is Michon-Derkzen afkomstig uit de ambtenarij. Ze is in 2001 als rijkstrainee op het ministerie van Economische Zaken begonnen. Daarna kwam ze terecht op het ministerie van BZK, waar ze achtereenvolgens senior beleidsmedewerker op de directie Koninkrijksrelaties, projectleider van de Projectenpool en plaatsvervangend programmamanager Doorontwikkeling Politieorganisatie was.
Jan Rinia blijft PA van staatssecretaris Fred Teeven. Hij is tevens bestuurslid van de VVD Amsterdam.

Minister Schippers van VWS heeft Stefanie Kooiman aangesteld als haar politiek assistent. Kooiman was ook betrokken bij de verkiezingscampagne. Tot oktober van dit jaar werkte ze als persoonlijk medewerker van Tweede Kamerlid Mark Harbers en daarvoor vervulde ze dezelfde functie voor Arend Jan Boekestijn.
Staatssecretaris Martin van Rijn, voormalig topambtenaar op VWS, heeft Bart Olde Agterhuis uit de Tweede Kamer geplukt. Daar was hij stafmedewerker van de PvdA-fractie. Tijdens de campagne was Olde Agterhuis even zelf nieuws toen hij werd geïdentificeerd als nee-schudder achter Rutte, die bij Nieuwsuur met Samsom in debat was.

Volg de PA’s op Twitter!

@Sophie_Hermans
@bentebecker
@stijnverbruggen
@sesajas
@rolgras
@bartpierik
@jeroenvanberkel
@hermanvanhunnik
@juliawouters
@leonnoorlander
@stefako
@
bartoldea

Dit is een co-productie met Rianne Waterval, verschenen op re.Public, 8 november 2012

In 2008 schreef ik voor PM al een artikel over de aparte positie van de PA’s.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s