Valse start

De beëdiging van de acht nieuwe bewindslieden was in een vloek en een zucht voorbij. Voor het eerst mochten we er live bij zijn. Althans, de Rijksvoorlichtingsdienst had in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch een camera geplaatst waarbij de Koningin op haar rug werd gefilmd. Op aangeven van de directeur van het Kabinet der Koningin, Chris Breedveld, spraken de PvdA-ministers plus de VVD’ers Blok en Hennis-Plasschaert de eed danwel de belofte uit. Al in 2010 pleitte de Tweede Kamer voor deze openbare registratie van wat ook wel het hoogtepunt van de formatie heet. De Koningin was aanvankelijk tegen en is hoogstwaarschijnlijk schoorvoetend akkoord gegaan met de ‘historische uitzending’ zoals de NOS het noemde. Historisch was het zeker, ook omdat de beëdiging een keer over moest, omdat nota bene de NOS zelf te laat inschakelde voor de registratie.

De start van het tweede kabinet-Rutte gaat niet zonder slag of stoot. Het duurde even, maar toen RTL en NOS eenmaal wat koopkrachtberekeningen op het regeerakkoord hadden losgelaten en duidelijk werd wat de gevolgen van een inkomensafhankelijke zorgpremie zijn, was het land te klein. Van De Telegraaf tot het orakel-Wiegel, eigenlijk zo’n beetje iedereen, viel over de VVD heen. Hoe hebben de liberalen toch akkoord kunnen gaan met deze voor midden- en hogere inkomens desastreuze maatregel, luidde de algemene teneur.

Ik denk dat we allemaal wat al te hard van stapel lopen. De regeling moet door de ambtenaren van het ministerie van VWS nog in elkaar gesleuteld worden, waarna deze op 1 januari 2014 in werking treedt. Dan zal blijken dat het met die koopkrachtdaling wel meevalt. Natuurlijk, met een bezuinigingsopdracht van 16 miljard euro zal iedereen moeten inleveren. Maar zo omvangrijk als nu wordt aangenomen, wordt het niet. Laat het kabinet-Rutte/Asscher na deze valse start gewoon hard aan de slag gaan. Een daadkrachtige regering, die met oplossingen voor de crisis komt, dat is wat we nu nodig hebben. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat we over twee jaar niet opnieuw naar de stembus moeten.

Verschenen in SC, 8 november 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s