Blunders

Nog voordat ik vorige week de laatste punt gezet had, was mijn commentaar Valse start eigenlijk al achterhaald. De inkomensafhankelijke zorgpremie is inmiddels van tafel en de coalitiepartijen broeden op alternatieve maatregelen om te nivelleren. Daarmee zullen ze overigens in de loop van deze maandag wel op de proppen komen, aangezien dinsdag het uitgestelde debat over de regeringsverklaring op de agenda staat. Gelukkig kunnen we het laatste nieuws over de vorming van het kabinet-Rutte/Asscher en de maatregelen uit het regeerakkoord kwijt op onze website http://www.sconline.nl. Houdt u die dus vooral in de gaten.

De Tweede Kamerleden hadden afgelopen vrijdag ook last van de ‘inhalende’ actualiteit. Een etmaal lang werd over het Belastingplan van 2013 gedebatteerd en ter plekke werd besloten de plannen voor de woningmarkt nog even buiten beschouwing te laten totdat de aanpassingen aan het regeerakkoord bekend zijn. Dat was vooral voor de kersverse minister Blok voor Wonen en Rijksdienst een domper. Hij had zich de dagen ervoor samen met zijn ambtenaren voorbereid op een urenlang debat over de fiscale maatregelen die de woningmarkt betreffen, maar kon na een kwartiertje al vertrekken en weekend gaan vieren.

Nog nooit is er trouwens zo veel gezegd en geschreven over een regeerakkoord nog voordat er in de Tweede Kamer over gedebatteerd is. Dat hebben VVD en PvdA volledig aan zichzelf te wijten. Ze hebben blunder op blunder gestapeld. Rutte en Samsom hebben zich toch even behoorlijk vergist in de onrust die hun nivelleringsmaatregel teweegbracht. Dat de minister van Volksgezondheid tijdens de formatie niet geraadpleegd is over het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie, is ook een fout van jewelste. En dan heb ik het nog niet eens over de steeds maar weer wisselende koopkrachtcijfers die vorige week werden gepresenteerd.

Hoewel ik direct na de verkiezingen op 12 september jl. enthousiast was over de uitslag en de gevolgen die dit had voor de partijen die met elkaar om de tafel gingen, moet ik daar nu toch op terugkomen. Ik geef de coalitie nog wel het voordeel van de twijfel, maar het kabinet-Rutte/Asscher zal zich de komende weken moeten bewijzen wil het mijn vertrouwen herwinnen.

Verschenen in SC, 15 november 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s