Carrousel

Tussen al het bezuinigingsgeweld door zou het je bijna zijn ontgaan, maar de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken heeft een nieuwe baan. Per 1 juni is Chris Buijink voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken. Kan dat zomaar, zo’n overstap van departement naar lobbyclub? Ja dat kan.

Er is geen wet die voorschrijft dat dit verboden is. Sterker nog, zulke functiewisselingen komen wel vaker voor. Vorige week werd bekendgemaakt dat Erik Jan van Kempen, PA-manager bij Aedes, de vereniging van woningbouwcorporaties, directeur Woningmarkt op BZK wordt. De voormalige secretaris-generaal van Financiën, Ronald Gerritse, is al bijna twee jaar directeur van de AFM en ook de hoogste baas van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, is afkomstig van dit ministerie. Vergeet bovendien Martin van Rijn niet, die na bijna vijf jaar bij pensioenuitvoerder PGGM staatssecretaris van Volksgezondheid is geworden op het departement waar hij voordien directeur-generaal was.

Tweede Kamerlid Ronald van Raak van de SP wierp de vraag op of een dergelijke benoemingencarrousel wenselijk is. Voor dit soort banen wordt volgens hem te veel geput uit een kleine groep personen, die vaak gelieerd zijn aan een beperkt aantal politieke partijen. ‘De SP doet daar niet aan mee,’ riep Van Raak uit. Daar zouden de socialisten eens van terug moeten komen. Als zij binnen hun gelederen de juiste personen weten klaar te stomen voor belangrijke posities in de (semi)publieke sector, kunnen ze ook kandidaten leveren voor dit type functies. Daar wordt de vijver waaruit gevist kan worden een stuk groter van.

Verschenen in SC, maart 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s