Leiderschap

Bijna dagelijks zitten Wientjes (VNO-NCW) en Heerts (FNV) met elkaar om tafel. Ze onderhandelen over een sociaal akkoord waarin afspraken worden gemaakt over de WW, het ontslagrecht, flexwerken, pensioenen en de arbeidsparticipatie van gehandicapten.

Op al deze punten verschillen werkgevers en werknemers van mening, maar premier Rutte is optimistisch over de uitkomst van het overleg, zo zei hij eind maart nog maar eens ten overstaan van de Kamer. De deadline die het kabinet heeft meegegeven, 1 april, is echter al lang overschreden. Bovendien liet Wientjes zich afgelopen vrijdag ontvallen dat de partijen ‘nog weken’ nodig hebben om een akkoord te bereiken.
Misschien zouden ze de ‘kaartentheorie’ van formateur Wouter Bos moeten gebruiken om een patstelling te doorbreken. Dat Wientjes de ontslagrechtkaart trekt en Heerts die van de WW. Werknemers kunnen dan makkelijker de zak krijgen en er wordt niet gemorreld aan de uitkeringsduur bij werkloosheid. Probleem is dat het kabinet de bezuinigingen die deze maatregelen moeten opleveren, al heeft ingeboekt. De sociale partners mogen met alternatieven komen, maar die moeten dan wel net zoveel opbrengen als het kabinet heeft begroot. Met een spelletje kaartentrekken kom je er dan niet uit.
Het is hoog tijd dat premier Rutte leiderschap gaat tonen. Ik zie het nog niet gebeuren dat de sociale partners binnen afzienbare tijd een akkoord aan het kabinet kunnen presenteren. De premier moet nu ingrijpen en een duidelijke deadline afgeven. Komen ze er niet uit, dan moet Rutte zelf maar op zoek naar politieke steun om zijn bezuinigingsplannen erdoor te ­krijgen.

Verschenen in SC, 9 april 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s