En dat is 28…

In het Verdrag van Lissabon is afgesproken dat het aantal Eurocommissarissen bij aanvang van de eerstvolgende zittingstermijn, in 2014 dus, zou worden teruggebracht naar negentien. Dat werkt een stuk efficiënter en bespaart bovendien kosten. Een Eurocommissaris strijkt jaarlijks immers bijna drie ton op. Wat schetst onze verbazing? Op 1 juli schuift doodleuk de 28e Eurocommissaris aan. Kroatië treedt dan officieel toe tot de EU en als het Europees Parlement komende maand instemt met de benoeming van Neven Mimica, is hij de nieuwe Eurocommissaris van Consumentenbescherming.

Dat de Commissie volgend jaar niet inkrimpt, komt doordat de Ieren weigerden het Verdrag van Lissabon te ratificeren. Na een aantal toezeggingen, waaronder deze, stemde Ierland alsnog met het verdrag in. Deze afspraken zijn vorige week, toen de regeringsleiders in Brussel bijeen waren, als hamerstuk afgedaan. Niemand, ook onze eigen Mark Rutte niet, greep de gelegenheid aan een punt te maken van het feit dat de Commissie straks uit 28 leden bestaat.

Het is crisis! Dit was een goed moment geweest om aan het Europese volk duidelijk te maken dat Brussel op de centen let. De Nederlandse rijksoverheid moet flink extra bezuinigen, zoals vorige week maar weer eens bleek uit de Hervormingsagenda die minister Blok voor Wonen en Rijksdienst presenteerde. Maar in Brussel laten ze alles bij het oude en durft niemand er ook maar over te beginnen. Een gemiste kans.

Verschenen in SC, 28 mei 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s