Schoffering

‘Goedemorgen, u spreekt met Jesse Klaver van GroenLinks. U heeft onlangs een uitnodiging ontvangen voor een hoorzitting in de Tweede Kamer over belastingontduiking, eh… ontwijking. Ik heb begrepen dat u niet op ons verzoek ingaat en daarom bel ik u nog even. U moet weten dat het Nederlandse parlement uw aanwezigheid zeer op prijs zou stellen.’

Zo ongeveer moet het telefoontje dat Klaver vorige week pleegde met Google zijn begonnen. Het haalde niets uit, Google negeert de uitnodiging voor de hoorzitting die de Kamer deze week organiseert. Een ‘schoffering’ noemde Klaver het in de Volkskrant. ‘Er is een maatschappelijk debat gaande over belastingontwijking. Het is een kwalijke zaak als de bedrijven die de motieven kunnen toelichten, verstek laten gaan.’

De Kamer wil graag uitleg van bedrijven als Google, Starbucks en Ikea over de belastingconstructies die ze in Nederland gebruiken. Tegenover De Telegraaf zei SP-Kamerlid Arnold Merkies dat de bedrijven ‘wegduiken voor de discussie’ en volgens Helma Nepperus van de VVD hadden ze ‘prima hier hun verhaal kunnen geven’.

Dat laatste vraag ik me af. Deze ­bedrijven doen niets illegaals, maar zoeken de grenzen van de wet op om hun winsten op te krikken. Zijn ze verplicht daar openheid van zaken over te geven? Nee. Natuurlijk is het parlement ons hoogste politieke orgaan, maar multinationals zijn geen verantwoording schuldig aan de Kamer. Trek liever staatssecretaris Weekers aan zijn jasje als je dit wilt aanpakken.

Verschenen in SC, 11 september 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s