Partijfinanciering

Dit voorjaar trad de Wet financiering politieke partijen in werking, waarin onder meer is geregeld dat bijdragen hoger dan 4500 euro moeten worden gemeld. Alle partijen in de Eerste en de Tweede Kamer stemden met deze wet in, behalve de PVV. Wilders heeft er helemaal geen zin in dat iedereen weet wie zijn partij steunt.

Ook het toezicht omtrent de financiering wordt met deze wet steviger verankerd. Op het ministerie van BZK wordt momenteel gewerkt aan een aanvullend voorstel waarmee lokale politieke partijen onder de wet gaan vallen, zodat ook op gemeente- en provinciaal niveau meer transparantie is over de financieringsstromen. Minister Plasterk wil dit wetsvoorstel eind van het jaar in consultatie brengen, zo meldde hij in zijn begroting voor 2014.

Een paar dagen voor Prinsjesdag stuurde de bewindsman een brief naar Dré Rennenberg, voorman van Ouderen Appèl Eindhoven. Afgelopen zomer had deze lokale politicus bij Plasterk aan de bel getrokken. Hij vindt het onterecht dat landelijke politieke partijen subsidie ontvangen, terwijl lokale partijen niet worden ondersteund. De minister wijst Rennenberg erop dat in Nederland sprake is van een heldere bestuurlijke taakverdeling, met gescheiden verantwoordelijkheden en bijbehorende autonomie voor de bestuurslagen. ‘Eventuele subsidiëring van lokale partijen is een zaak die door lokale overheden moet worden opgepakt,’ luidt Plasterks repliek.

Als je die lijn doortrekt, dan is het vreemd dat de minister werkt aan een wetsvoorstel om meer greep te krijgen op de geldstromen van lokale politieke partijen. Het is begrijpelijk dat het Rijk daar toezicht op wil houden, maar zodra er om geld wordt gevraagd, geeft de minister niet thuis. Dat is op zijn minst inconsequent.

Verschenen in SC, 25 september 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s