Tovenaar Teeven

Door schade en schande wijs geworden – Edwin de Roy van Zuydewijn diende ooit een klacht tegen hem in wegens loslippigheid tegenover een journalist – hield advocaat Germ Kemper zich vorige week in een ­interview met de Volkskrant naar eigen zeggen behoorlijk in. ‘Ik moet wat minder makkelijk kleppen weet ik nu,’ zo zei de scheidend deken van de Amsterdamse Orde van ­Advocaten.

Desondanks trekt hij in het ­interview fel van leer tegen de plannen die staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft voor de advocatuur. Kemper noemt het zelfs ‘krankjorum’ wat het ministerie ­allemaal over hen uitstort. Een van de maatregelen die Teeven in petto heeft, de bezuiniging op de gesubsidieerde rechtshulp van 85 miljoen euro, bestempelt hij als ‘ronduit rampzalig’. En Kemper is niet de ­enige, zo weten we inmiddels. Je kon vorige week niet om de ­demonstrerende advocaten heen. Deze beroepsgroep heeft de lobby goed op orde.

Tijdens het Kamerdebat benadrukte Teeven meerdere malen geen ruimte te zien om de bezuinigingen op zijn terrein elders te ­vinden. Hoe hard de deken van de grootste Orde van ­Advocaten in de media ook roept dat Teeven ‘de rechtsbijstand de nek ­omdraait’, vooralsnog lijkt de ­bewindsman vast te houden aan die 85 miljoen. Maar schijn bedriegt. Teeven heeft immers al eerder laten zien van het ene op het andere ­moment een compleet ander plan uit zijn hoed te kunnen toveren. Hij zal de advocaten, net als eerder de ­gevangenisbewaarders, nog versteld doen staan. Kan Kemper ook weer wat inbinden.

Verschenen in SC, 21 november 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s