Opgelicht

Dat overkomt mij niet, dacht ik altijd. Opgelicht worden op internet. Ik ben, al zeg ik het zelf, best handig met nieuwe technologieën, trap nooit in phising mailtjes en heb laatst nog een onbekende blij gemaakt met kaartjes voor een voorstelling waar ik plots niet naar toe kon. Verkocht via Marktplaats voor dezelfde prijs die ik ervoor had betaald en de kaartjes gemaild nadat ik het geld al op mijn bankrekening had staan. Zo werkt dat toch?

Inmiddels weet ik wel beter. Onlangs plaatste ik op Marktplaats een oproepje voor kaartjes voor een uitverkocht concert in Paradiso. Op een vrijdagmiddag kreeg ik een sms dat iemand twee kaartjes over had. We onderhandelden wat over de prijs en alvorens ik geld overmaakte, wisselden we adressen uit. Ik wacht – drie weken na dato – nog steeds op de tickets.

Omdat dit kennelijk veel vaker voorkomt, hebben politie, Openbaar Ministerie en Marktplaats in 2010 een speciaal meldpunt internetoplichting in het leven geroepen. Daar heb ik aangifte gedaan, maar dat haalt weinig uit. Gedupeerde kopers worden pas door de wet beschermd als de oplichter een valse naam heeft gebruikt. Dat is in deze steeds digitalere wereld natuurlijk vreselijk achterhaald. Voor je gevoel ben je opgelicht, maar volgens de wet niet. Gelukkig heeft PvdA-Kamerlid Recourt een wetsvoorstel in voorbereiding waarin hij ervoor pleit dat iemand die herhaaldelijk anderen bij internetverkoop oplicht, strafbaar is.

U snapt dat ik zeer voor deze wetswijziging ben. Niet alleen omdat mijn vertrouwen geschaad is, maar vooral omdat ik ervan baal dat met dit soort acties het vertrouwen van internet als verkoopkanaal wordt ondermijnd.

Verschenen in SC, 12 december 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s