Downloaden

Game of Thrones voerde het eindejaarslijstje ‘meest illegaal gedownloade serie in 2013’ aan. De populaire Amerikaanse televisieserie is in Nederland via betaalzender HBO te zien. Omdat het aan de overzijde van de oceaan net iets eerder wordt uitgezonden, werden de afleveringen van het derde seizoen het afgelopen voorjaar op maandag massaal gedownload. De echte fans – en dat zijn er nogal wat – wilden niet wachten.

De titel ‘meest illegaal gedownloade serie’ klopt echter niet. In Nederland is het namelijk helemaal niet strafbaar om muziek en films te downloaden. Voor uploaden geldt een ander verhaal: dat mag niet. Dit levert de schizofrene situatie op dat je wel een serie binnen kunt halen, maar degene van wie je het bestand downloadt, de wet overtreedt. Een beetje zoals het Nederlandse gedoogbeleid rond softdrugs: je mag het (in beperkte hoeveelheden) wel in bezit hebben, maar de teelt is strafbaar.

Staatssecretaris Teeven bevestigde dit dubbelzinnige beleid een paar jaar geleden in zijn speerpuntenbrief over het auteursrecht. Hij gaf aan het downloaden van films, muziek en boeken strenger te gaan aanpakken en richtte zijn pijlen op grote – illegale – downloadsites. ‘Consumenten hoeven niet bang te zijn voor criminalisering,’ zei Teeven destijds. Duidelijker wordt het er hiermee niet op en halfslachtig is misschien wel het etiket dat op dit beleid past. Intussen kijk ik vast uit naar april als het vierde seizoen GoT van start gaat en het downloaden weer kan beginnen. Illegaal is dat per slot van rekening niet.

Verschenen in SC, 16 januari 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s