Werken bij de overheid 2019: kansen op de arbeidsmarkt

De derde uitgave van Werken bij de overheid is net als vorig jaar tot stand gekomen in samenwerking met kennispartner A+O fonds Gemeenten. SG Maarten Schurink (BZK) legt in deze editie uit waarom hij mobiliteit van ambtenaren belangrijk vindt én hoe hij dat denkt te stimuleren. Zelf heeft hij zowat elke kans die in zijn loopbaan voorbij kwam met beide handen aangegrepen.

Ook in andere verhalen staat het grijpen van kansen centraal. Zoals het project ‘Grip op groei’ waarmee ambtenaren in de schalen 4 tot en met 9 de regie op hun eigen loopbaan pakken. Door de steeds verder doorgevoerde automatisering staan hun functies onder druk en is het van belang actie te ondernemen. Ook de invoering van de Omgevingswet biedt kansen voor ambtenaren. Waterschap Vallei en Veluwe grijpt de nieuwe wet aan om een cultuuromslag te realiseren. In Kerkrade en Amersfoort wordt geëxperimenteerd met andere manieren van werken: flexibel, zelfsturend en vooral gericht op inwoners.

Vanzelfsprekend laten we in dit nummer, waarin we vooruitblikken op 2019, een aantal trends aan bod komen. Van duurzame inzetbaarheid – Borne heeft een leuk programma lopen om de medewerkers vitaal te houden – tot de transformatie van burgerzaken in Helmond. Anoniem solliciteren is uit, zo merkten we. Gemeenten zetten andere instrumenten in om tot een diverser personeelsbestand te komen. 2019 is ook het jaar dat de nieuwe rechtspositie voor ambtenaren er echt aan gaat komen. Op 1 januari 2020 moet dit immers een feit zijn. Waar staan we nu, wat moet er nog gebeuren en wat merken ambtenaren ervan?

Tot slot hebben we vier jonge ambtenaren geportretteerd, die op verschillende plekken werkzaam zijn. Ze hoppen van de ene naar de andere klus, zijn mobiel en grijpen kansen als die zich voordoen. Precies zoals SG Schurink het graag ziet.

Lees Werken bij de overheid online.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s