Geen blad voor de mond

In juni 2018 opende in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Mooiste Stad, Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan. Daarop vroeg VNG Magazine burgemeesters welke plek in hun gemeente zij het mooist vinden. Voor de tweede aflevering gingen we deze zomer langs bij de burgemeester van Urk. Eerder was ik al in Noordwijkerhout.

De mooiste plek van Pieter van Maaren, burgemeester van Urk: het Kerkje aan Zee.

Pieter van Maaren en Cindy.jpg

Foto: Martine Sprangers

‘Nog gefeliciteerd!’ Dat Pieter van Maaren net voor een tweede termijn is benoemd als burgemeester van Urk is de inwoners niet ontgaan. Terwijl we van het gemeentehuis naar het Kerkje aan Zee lopen, vallen hem een paar keer felicitaties ten deel. Vanwege het feit dat de tentoonstelling De mooiste stad, samengesteld door wijlen Eberhard van der Laan, aanleiding is voor de rubriek heeft de burgemeester deze locatie uitgekozen als mooiste plek van Urk. Dat Urk ooit (van 1660-1792) van Amsterdam was, weten maar weinig mensen. ‘Toen het Kerkje aan Zee in de zeventiende eeuw midden in het water kwam te staan, heeft Amsterdam er mede voor gezorgd dat het weer opgebouwd werd op de plek waar het nu staat’, verhaalt Van Maaren. Toen hij zes jaar geleden vanuit De Bilt (waar hij onder meer raadslid en fractievoorzitter voor het CDA was) naar Urk kwam, dacht hij dat Urkers behoudend zouden zijn. Niets is minder waar. ‘Urkers hebben een westerse mentaliteit, ze nemen geen blad voor de mond en zijn zeer (internationaal) ondernemend, net als Amsterdammers.’ Dat het Kerkje aan Zee het enige gebedshuis in de gemeente is dat op zondag geen dienst heeft, vindt de burgemeester jammer. Maar ja, scheiding tussen kerk en staat, dus daar gaat hij niet over.

Verschenen in VNG Magazine, 24 augustus 2018

 

Advertentie

8 gedachtes over “Geen blad voor de mond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s