Een groene oase in de binnenstad

Voor de mooiste plek in hun gemeente zoek ik in 2018 een aantal burgemeesters op. Op een prachtige zomerdag was ik te gast bij Loes van der Meijs in Doesburg. Eerder was ik in Noordwijkerhout en op Urk. Dit najaar volgen er nog een aantal.

De mooiste plek van Loes van der Meijs, burgemeester van Doesburg: de Kruidentuin aan de Paardenmarkt.

IMG_3938

Fotograaf Martine Sprangers aan het werk in Doesburg.

Burgemeester Loes van der Meijs van Doesburg vroeg via Facebook en Twitter haar eigen inwoners en bezoekers naar hun mooiste plek. De suggesties varieerden van het historische Arsenaal en de moderne IJsselkade tot de voormalig groene linies rondom de oude vesting en het Frans aandoende Roggepleintje. Het liefst zou Van der Meijs – die voordat ze in 2015 naar Doesburg kwam, dertig jaar in Doetinchem woonde, waar ze onder meer raadslid en wethouder voor de VVD was – het Hanzestadje als geheel voordragen. Maar als ze toch moet kiezen, wijst ze de Kruidentuin aan de Paardenmarkt aan. ‘Een kleine, groene oase, midden in het historisch centrum.’ De grond en de bomen zijn in handen van de gemeente, vrijwilligers houden de kruidentuin, met zo’n tweehonderd verschillende planten, dagelijks bij. Soms legt de gemeente wat geld bij, bijvoorbeeld voor de viering van het 25-jarig bestaan deze zomer. ‘Dan moet je denken aan een paar honderd euro.’ De burgemeester werkt zelf nooit in de tuin – ‘ik heb geen groene vingers’ – maar wandelt er minstens vier keer per dag langs.

Advertentie

8 gedachtes over “Een groene oase in de binnenstad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s