Rivier vol bedrijvigheid

De mooiste plek van Zaltbommel volgens waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel? Het bunkerstation tussen de kribben in de Waal. Dit is de vijfde gemeente waar we te gast waren. Eerder ging ik voor VNG Magazine langs in Noordwijkerhout, Urk, Doesburg en De Wolden.

IMG_4001

Foto: Martine Sprangers

‘Waar we nu staan, is Zaltbommel in een notendop’, aldus waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel. We bevinden ons aan de oever van de Waal met op de achtergrond bunkerstation Slurink (waar grote schepen bevoorraad worden) en de Martinus Nijhoffbrug. ‘Historische stad, bedrijvigheid, een van de drukst bevaren rivieren van Nederland.’

Toen Rehwinkel vorig jaar waarnemer werd in het vestingstadje in de Gelderse provincie – het is nét geen Brabant – had hij op een van zijn eerste werkdagen het water wel in willen springen. ‘Zo prachtig is het hier, zeker in de zomer. Maar echte Bommelaren weten dat dit een slecht idee is, de rivier is heel gevaarlijk.’

Rehwinkel, eerder onder meer Eerste en Tweede Kamerlid voor de PvdA en burgemeester van Naarden en Groningen, is trots op de diversiteit van de gemeente, die als een eilandje tussen de Maas en de Waal ligt. Naast Zaltbommel bestaat ze uit twaalf kernen, zoals Bern, Kerkwijk en Poederoijen.

‘De evacuatie van de Bommelerwaard in 1995 komt bijna elke dag wel een keer ter sprake’, aldus de burgemeester. Op de Waalkade is een herinnering zichtbaar: het beeld De jongen in zwembroek van kunstenaar Marcel Smink, die met zijn linkerarm de hoogst haalbare waterstand aangeeft. 8,87 boven NAP, onvoorstelbaar.

Verschenen in VNG Magazine, 5 oktober 2018

6 gedachtes over “Rivier vol bedrijvigheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s