Verborgen parel

Het uitzicht op het Groothoofd is volgens burgemeester Wouter Kolff de mooiste plek van Dordrecht. Eerder was ik voor deze rubriek van VNG Magazine in CromstrijenVeenendaalUtrechtZaltbommelUrkDe WoldenDoesburg en Noordwijkerhout.

De mooiste plek van Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht: uitzicht op het Groothoofd

Foto: Martine Sprangers

Het Groothoofd is het punt in Dordrecht waar drie rivieren samenkomen: de Oude Maas, de Merwede en de Noord. Het is een van de drukste vaarwegen van Europa en daardoor de plek waar Dordrecht – de oudste stad van Holland – groot is geworden. Wouter Kolff, ruim een jaar burgemeester in Dordrecht, vertelt er met enige trots over. Hij komt er vaak. ‘Er zit gezellige horeca en het is een mooie plek om te zijn, zo aan het water. Als ik gasten rondleid door de stad is dit een goed vertrekpunt.’
Kolff (VVD), eerder onder meer wethouder in Nieuwegein en burgemeester van Veenendaal, is geboren in de Hoeksche Waard en opgegroeid in Rotterdam, dus hij kende het nabijgelegen Dordrecht al voordat hij er burgemeester werd. ‘Een mooie historische stad waar in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering plaatsvond. Niet in Amsterdam, niet in Den Haag, maar hier, in Dordrecht is de basis gelegd voor de onafhankelijke Republiek der Nederlanden.’ Doordat Dordtenaren nogal bescheiden zijn, is het Groothoofd met de Groothoofdpoort een verborgen parel, aldus de burgemeester.
In 2020 viert Dordrecht zijn duizendjarig bestaan en het feit dat in 1220 – achthonderd jaar geleden dus – stadsrechten zijn toegekend. ‘Het is goed om bij dit soort mijlpalen stil te staan’, aldus Kolff. Het helpt om onze trotsheid te vergroten.’

Verschenen in VNG Magazine, 7 december 2018

2 gedachtes over “Verborgen parel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s