Van industriegebied tot hotspot

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht woonde ooit in de Rivierenwijk en heeft daar veel persoonlijke herinneringen. Het gebied rond Rotsoord is voor hem dan ook de mooiste plek van Utrecht. Eerder was ik voor deze rubriek van VNG Magazine te gast in ZaltbommelNoordwijkerhoutUrk, Doesburg en De Wolden.

Foto: Martine Sprangers

De buurt Rotsoord in Utrecht-Zuid heeft de afgelopen jaren een enorme transformatie doorgemaakt: van industriegebied tot hotspot. Beeldbepalend is de watertoren vanwaar je een prachtig uitzicht op de stad hebt. ‘Het is een van de weinige plekken waar je de hele skyline van Utrecht ziet’, vertelt burgemeester (en VNG-voorzitter) Jan van Zanen. Eind jaren negentig werd Van Zanen wethouder voor de VVD in Utrecht en was vanuit die hoedanigheid betrokken bij de Rivierenwijk, het gebied rond Rotsoord. Hij woonde in de buurt en heeft er veel persoonlijke herinneringen. In 2005 vertrok Van Zanen naar Amstelveen waar hij acht jaar burgemeester was. In 2014 keerde hij terug en woonde toen aan de Jutfaseweg, op steenworp afstand van de watertoren, die destijds net verkocht was en werd opgeknapt. Het station Vaartsche Rijn was in aanbouw. ‘Met dit station heeft de zuidelijke oude binnenstad een nieuwe ingang’, legt Van Zanen uit. ‘Door publieke investeringen heeft zowel Rivierenwijk als Hoograven een boost gekregen, dat is mooi toch!’ Naast restaurantjes en cafés herbergt het gebied volkstuinen, kantoren voor de creatieve sector, een locatie van de hogeschool voor beeldende kunst, een kinderboerderij en starters- en studentenwoningen. Het restaurant boven in de watertoren kan de burgemeester van harte aanbevelen. Wel een aantal maanden tevoren reserveren, zó populair is het.

Verschenen in VNG Magazine, 19 oktober 2018

 

5 gedachtes over “Van industriegebied tot hotspot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s