De Asschatterkeerkade

Voor de dertiende en laatste aflevering uit de serie De mooiste plek was ik te gast in Leusden, bij burgemeester Gerolf Bouwmeester. Eerder was ik voor deze serie van VNG Magazine in Culemborg, Nijmegen, Heemstede, Dordrecht, CromstrijenVeenendaalUtrechtZaltbommelUrkDe WoldenDoesburg en Noordwijkerhout.

Eindeloze vrijheid

Fotograaf Martine Sprangers (l.), burgemeester Gerolf Bouwmeester (m.)
en zijn woordvoerder op de Asschatterkeerkade in Leusden.

Als oud-raadslid en -stadsdeelvoorzitter in Amsterdam kende Gerolf Bouwmeester (D66) de in 2017 overleden Eberhard van der Laan – de aanleiding van deze fotoserie – maar al te goed. Bouwmeester zat in de vertrouwenscommissie toen Van der Laan burgemeester van Amsterdam wilde worden en Van der Laan trad twee jaar geleden op als referent bij de sollicitatie van Bouwmeester voor het burgemeesterschap van Leusden.

‘Wat sterk is blijven hangen, is het beeld van Eberhard bij het Auschwitzmonument, waar hij met een keppeltje op de samenleving oproept tolerant te zijn’, zegt Bouwmeester, die ons heeft meegenomen naar de Asschatterkeerkade. ‘Eberhard vond dat we waakzaam moesten zijn, dat wat is gebeurd nooit meer kan gebeuren. Deze plek is een van de vele plaatsen in Leusden die zijn ingericht om de oorlogsjaren te herinneren. Op 10 mei 1940 zaten hier tweehonderd jonge mannen te wachten om de Duitsers tegen te houden, opeengepakt in krappe kazematten.’

De Asschatterkeerkade maakt deel uit van de Grebbelinie. Het was een rommelig pad geworden, daarom besloot de gemeente een paar jaar geleden de loopgraven te herstellen en de kazematten te restaureren. De hele kade is sinds 2011 toegankelijk voor wandelaars. Bouwmeester is er regelmatig te vinden, want ‘de natuur en de cultuurhistorie zinderen er’. En het allerbelangrijkst: ‘Je wandelt er in eindeloze vrijheid!’

Verschenen in VNG Magazine, 22 februari 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s